ua en ru

Молдова не пустила в країну 30 "зелених чоловічків"

Молдавські прикордонники за останні два місяці не впустили в країну близько 30 "підозрілих осіб", підозрюючи в них російські військових.

Молдавські прикордонники за останні два місяці не впустили в країну близько 30 "підозрілих осіб", підозрюючи в них російські військових, передає Deutsche Welle.

Факт відмови у в'їзді на територію невизнаної Придністровської республіки "підозрілим особам" був підтверджений радником молдавського президента з питань оборони і національної безпеки Олексієм Барбэнягрэ. За його словами, є підозри, що особи, які намагалися перетнути кордон Молдови, є військовослужбовцями. Вони планували в'їхати в країну через міжнародний аеропорт в Кишиневі, в чому їм було відмовлено.

"Вони не виконали умови, необхідні для перебування на території Молдови", - пояснив Барбэнягрэ, тим не менш не розкривши деталей, що стосуються національності цих громадян.

За даними місцевих ЗМІ, мова йде саме про російських військовослужбовців. Молдавський віце-прем'єр Євген Карпов у своєму виступі також зазначив, що, за його даними, було відмовлено у в'їзді російським військовим, кінцева мета яких - невизнана республіка Придністров'я. За словами Карпова, вони мовчали про дійсну причину їхнього візиту. І таких випадків, додав віце-прем'єр, останнім часом стало більше.

Нагадаємо, в кінці лютого 2014 р. на території Криму з'явилися військові без розпізнавальних знаків, яких в Україні прозвали "зеленими чоловічками". Спочатку російські власті відмовлялися визнавати, що це військові РФ, однак у квітні Президент Росії Володимир Путін вперше заявив, що "зелені чоловічки" були російськими військовослужбовцями. У Росії їх продовжують називати "ввічливими людьми", і навіть запропонували заснувати 7 жовтня офіційне свято на їх честь.