ua en ru

Молдавські телеканали оштрафували за необ'єктивне висвітлення передвиборчої кампанії

Молдавські телеканали оштрафували за необ'єктивне висвітлення передвиборчої кампанії Фото: КСТР провів моніторинг телевізійних програм

За порушення ЗМІ заплатять близько 270 доларів

Координаційна Рада з телебачення і радіо (КСТР) Молдови оштрафувала сім телеканалів з національним покриттям за упереджене висвітлення президентської кампанії. Це слідує з опублікованого заявления КСТР.

Рада провела моніторинг програм в період з 10 по 19 жовтня.

Звіт показує, що телеканали з національним покриттям Prime TV Canal 3, Canal 2 і Publika TV, які входять до холдингу олігарха Влада Плахотнюка "Global Mеdia Group", віддавали перевагу кандидату від Демократичної партії Маріану Лупу і виставляти в негативному світлі кандидата від "Платформи DA" Андрія Настазе.

У свою чергу телеканал Jurnal TV критикував Лупу і рекламував Нестасе, які відмовилися від участі в президентській гонці. Телеканали Accent TV і NTV Moldova жорстко критикували кандидатів Майю Санду і Миахя Гімпу і представляли в позитивному світлі кандидата від ПСРМ Ігоря Додона.

"Ситуація гірше, ніж на самому початку виборчої кампанії, так як становище погіршилося як з точки зору дисбалансу за кількістю приділення часу, так і в плані тональності при подачі матеріалів. Навіть у тих мовників, яких ми згадували як приклад того, як треба висвітлювати виборчу кампанію, на цей раз був виявлений невеликий дисбаланс", - зазначив голова КСТР Діну Чокан.

Всі згадані канали оштрафовані на максимальну суму, передбачену законодавством, - 5400 леїв (близько 270 доларів).

Зазначимо, що для участі у виборах президента Молдови, які відбудуться 30 жовтня, зареєструвалися 9 кандидатів.

Нагадаємо, напередодні виборів президента Молдови кандидат від правлячої Демократичної партії Маріан Лупу зняв свою кандидатуру на користь лідера партії "Дія і солідарність" Майї Санду.