ua en ru

Молдова скасувала екологічний збір для українських автоперевізників

Україна і Молдова погодили низку проблемних питань, що стосуються взаємодії двох країн у сфері автоперевезень, а саме сказування екологічного збору з українських автоперевізників на території республіки.

Як повідомила прес-служба Міністерства транспорту та зв'язку України, про це йшлося під час зустрічі у Мінтрансзв'язку України заступника міністра Олексія Баранова з делегацією Республіки Молдова, яку очолював міністр транспорту та дорожньої інфраструктури Молдови Анатолій Шалару.

Перш за все, молдавська сторона повідомила, що екологічний збір з іноземних автоперевізників на території Республіки, скасований. З цією метою, як запевнив міністр А.Шалару, було внесено відповідні зміни до законів Молдови, що наразі очікують на ухвалення парламенту.

Друге проблемне питання, яке було вирішено під час зустрічі, стосується гармонізації розміру максимально допустимого навантаження на вісь вантажівок, що рухаються територією Молдови та України. На території України цей показник становить 11 тонн, тоді як у Молдові - 8 тонн. Це призводило до більших витрат українських автоперевізників. Як зазначив в. о. директора Союзу транспортників та дорожників Молдови Євген Дацко, для вирішення цієї проблеми в парламенті Молдови зареєстрований законопроект, яким передбачено зміни до податкового кодексу республіки Молдова. Ці зміни виключають норму про транспортний збір за надлишок ваги з іноземних перевізників, які рухаються габаритним транспортом. До того ж Молдова погодилась уніфікувати цей розмір разом з Україною - до рівня в 11 тонн.

Також у ході зустрічі представники транспортних відомств обговорили проблему українських перевізників з митницею Придністровського регіону. За відсутність обов'язкової реєстрації вантажу на митниці Придністров'я до українських автоперевізників застосовують штрафні санкції на митних терміналах Молдови, що розцінюється Україною як дискримінація.

Учасники переговорів зі сторони Молдови проінформували, що серед зареєстрованих у молдавському парламенті законопроектів, які очікують на прийняття, є відповідні зміни до законів. Зазначені зміни виключають необхідність реєстрації у Молдові вантажу, що рухається з України до Придністров'я. Молдавська делегація запевнила, що плата на митниці для іноземних перевізників буде такою ж, як і для молдавських.

Крім того, за підсумками зустрічі на рівні керівників міністерств двох країн було прийняте рішення про надання Молдові додатково 2000 українських дозволів "Євро-2" з оплатою дорожніх зборів. Також Україна надала Молдові дозвіл на безпаритетне обслуговування молдавськими перевізниками двох регулярних автобусних маршрутів Дубосари-Одеса та Кишинев-Котовськ.