ua en ru

Молдова домовилася з РФ і Україною подовжити на рік контракти на постачання електроенергії зі збереженням її ціни - 6,9 цента за 1 кВт.год

Молдова домовилася з енергетичними компаніями Російської Федерації та України про подовження ще на один рік контрактів на постачання електричної енергії споживачам республіки і збереженні її ціни на колишньому рівні - 6,9 цента за 1 кВт.год. Про це на прес-конференції в Кишиневі повідомив виконуючий обов'язки віце-прем'єра, міністра економіки Молдови Валерій Лазер.

"Іспанська компанія RED Union Fenosa, що забезпечує електроенергією споживачів з центральних і південних районів Молдови, подовжить на рік контракт з Молдавською ГРЕС, що розташована в Придністровському регіоні й належить російській компанії "Інтер РАО ЄЕС". Водночас молдовська компанія Energocom, що відповідає за постачання електроенергії для потреб належать державі Північних і Північно-Західних електророзподільних мереж Молдови, підпише контракт з українською компанією "ДТЕК Східенерго", що входить в ДТЕК - найбільшу приватну енергетичну компанію України", - зазначив міністр.

Також Лазер уточнив, що нові контракти на постачання електроенергії в Молдавію планується підписати 26 або 27 березня 2013 р. Вони діятимуть до 31 березня 2014 р.

Глава Мінекономіки Молдови зазначив, що раніше постачальники мали намір з 1 квітня 2013 р. збільшити вартість електроенергії, що поставляється республіці, з 6,9 до 7,1 цента за 1 кВт.год.

Крім того, Лазер підкреслив, що приблизно 50% від необхідних Молдавії обсягів електричної енергії поставлятиме Молдавська ГРЕС, 20% - українська компанія "ДТЕК Східенерго", а 30% покриватимуться за рахунок власного виробництва електроенергії на ТЕЦ і ГЕС в правобережній Молдові (без Придністров'я).

У 2012 р. електроенергію в Молдову з України поставляла компанія "ДТЕК Пауер-Трейд" (DTEK Power Trade), яка також входить в ДТЕК. Контракт з "ДТЕК Пауер-Трейд" діяв до кінця 2012 р. і передбачав щомісячні поставки української електроенергії в обсягах, достатніх для потреб Північних і Північно-Західних електророзподільних мереж Молдови. У 2012 р. Україна поставила до Молдови 845,7 млн кВт.год електроенергії, або на 27,1% більше, ніж у 2011 р. З 1 січня 2013 р. українську електроенергію в Молдову поставляє "ДТЕК Східенерго".

Читайте також: Експорт електроенергії з України в 2012 р. виріс на 43,7% - до 575 млн дол.