ua en ru

Могильов планує зрівняти Конституцію Криму з Конституцією Україна

Робоча група, створена головою Радміну Криму Анатолієм Могильовим, протягом тижня повинна подати свої пропозиції в частині наділення Верховної ради Криму правом законодавчої ініціативи і рівняння Конституції Криму з Конституцією України. Про це заявив Анатолій Могильов, передає Комерсант-Україна.

Наприкінці минулого тижня Могильов створив робочу групу з представників Ради міністрів, Верховної ради Криму і вчених. Її мета - розробити пропозиції щодо зміни Конституції Україні в частині розширення повноважень автономії. "Наша задача - винести на розгляд Конституційної асамблеї наше бачення взаємин Криму з центральними органами влади і зробити систему управління логічною і зрозумілою", - заявив Могильов. За його словами Крим володіє "потужним потенціалом", при якому неприпустимо залишатися дотаційним регіоном: "Нам необхідні не декларативні, а реальні повноваження. Це дозволить приймати більшість важливих для кримчан рішень не в Києві, а в самому Криму".

Робоча група повинна протягом поточного тижня подати Могильову перші пропозиції. Депутат Верховної ради Криму Юхим Фікс (фракція "Регіони Криму") повідомив, що група сконцентрується на трьох напрямках. "Перше - мова йде про те, щоб Конституція АРК була нарівні з Конституцією України, щоб норми всіх законодавчих актів, які приймаються в країні, узгоджувалися з Конституцією Криму в частині повноважень автономії, - підкреслив депутат. - Другий документ - це наше бачення розділу" Автономна республіка Крим "в проекті майбутньої Конституції України, а третій - пропозиції, як наповнити повноваження автономії реальним змістом". Серед іншого, за словами Юхима Фікса, робоча група планує ініціювати наділення Верховної ради Криму правом законодавчої ініціативи. "Важливо, щоб Верховна рада АРК міг зареєструвати у Верховній Раді проект закону від свого імені, але не по всьому спектру питань, а лише в тій частині, яка стосується реалізації повноважень автономії", - сказав депутат. Робота групи, за словами Фікса, триватиме один-два місяці, після чого її пропозиції надійдуть на розгляд Конституційної асамблеї, створеної при Президентові України.