ua en ru

Могеріні закликала Іран до співпраці задля врегулювання в Сирії

Могеріні закликала Іран до співпраці задля врегулювання в Сирії Фото: зустріч Федеріки Могеріні і Хасана Роухані

ЄС закликав Іран до співпраці задля розв'язання конфліктів на Близькому Сході, зокрема в Сирії

Євросоюз "потребує співпраці з Іраном, ключовою силою, для вирішення регіональних проблем", зокрема в Сирії. Про це заявила журналістам верховна представниця ЄС із питань зовнішньої та політики безпеки Федеріка Могеріні в ході офіційного візиту до Тегерана 29 жовтня, передає DW.

Зазначено, що перед спілкуванням із журналістами Могеріні зустрілася з президентом Ірану Хасаном Роухані та міністром закордонних справ країни Мохаммадом Джавадом Заріфом.

"Це не було звичайним двостороннім візитом: це початок роботи над майбутнім Сирії, яку ЄС вирішив здійснити разом із провідними державами регіону", - зазначила Могеріні у своєму блозі після закінчення візиту.

Очільниця європейської дипломатії повідомила, що ЄС підтримує діалог із усіма ключовими державами регіону. Нещодавно Могеріні зустрілася із главою МЗС Катару, 31 жовтня відвідає Саудівську Аравію, а через деякий час - Туреччину.

"Наша робота над політичним розв'язанням (конфлікту) - найкраща інвестиція у стабільне майбутнє (Сирії)", - пояснила вона.

Президент Ірану, своєю чергою, закликав до пріоритетної боротьби з терористичним угрупованням "Ісламська держава" в Сирії. В іншому випадку не варто дивуватися, якщо в майбутньому до влади на Близькому Сході та в Північній Африці раптово прийдуть "терористичні уряди", додав він.

Для закінчення громадянської війни в Сирії люди мають вирішувати майбутнє своєї країни на вільних виборах, вважає Роухані. За його словами, ЄС має підтримати такий шлях.

Нагадаємо, раніше міністр оборони США Ештон Картер звинуватив Росію в ескалації кризи в Сирії.