ua en ru

Модернізація НСМЕП буде сприяти її розвитку, - банкір

Модернізація Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП), проведення НБУ, не тільки приверне нових учасників в систему, але і дозволить збільшити частку карткових розрахунків, вважає виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Сергій Мамедов.

«Банківське співтовариство вітає здійснену Нацбанком модернізацію карткової системи НСМЕП. У першу чергу - впровадження міжнародних стандартів обробки платежів, які дозволять банкам приєднатися до НСМЕП з наявними системами банкоматів і терміналів, з існуючими програмними комплексами і процесинговими центрами без додаткових фінансових вкладень і перебудови роками напрацьованих бізнес-процесів», - пояснив Мамедов.

Виконавчий директор НАБУ підкреслив, що запуск і успішна експлуатація модернізованих центрального маршрутизатора і розрахунково-клірингового центру створить передумови для розвитку сучасної карткової системи на базі НСМЕП, яка відповідає вимогам ринку, а також дозволить розширити масове використання пластикових карт в повсякденному житті, розширювати можливості мобільних і інтернет банківських розрахункових технологій.

Суттєвою конкурентною перевагою проведення операцій у НСМЕП перед міжнародними платіжними системами Мамедов назвав їх невисоку вартість для банків-учасників системи. «Окремо хочу підкреслити , що прозорі і зрозумілі тарифи на обробку операцій і здійснення розрахунків, запропоновані Національним банком учасникам ринку, дозволять банкам зменшити витрати на обслуговування карткових операцій усередині країни і спрямувати вивільнені кошти на впровадження нових продуктів і послуг, розвиток мереж банкоматів і терміналів», - сказав представник НАБУ.

Нагадаємо, НБУ модернізував НСМЕП на базі відкритих міжнародних стандартів і впровадив центральний маршрутизатор і розрахунково-кліринговий центр, який є технологічною платформою для обробки міжбанківських операцій по пластикових картах. У НБУ очікують, що через систему НСМЕП буде обслуговуватися близько 40-50 % всіх внутрішньокраїнних транзакцій, здійснюваних за допомогою пластикових карт. На сьогоднішній день до центрального маршрутизатора підключилися Ощадбанк, Укрексімбанк, Дельта Банк, Укргазбанк, Хрещатик та Імексбанк. Розглядаються заявки інших банків , які зможуть підключатися до Центрального маршрутизатора без додаткових витрат. Роботи МПС Visa MasterCard в Україні нова система не торкнеться, оскільки вона призначена лише для обслуговування внутрішніх транзакцій в системі НСМЕП.