ua en ru

Мобільні оператори вимагають від НКРЗІ перевірити "Перший інвестиційний союз"

За даними джерел, компанія "Перший інвестиційний союз" (ПІС) буде перевірена за спільною заявою декількох мобільних операторів ("Київстар", "МТС-Україна" і "Астеліт"). Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Уряд зацікавився частотами Єремєєва".

Джерела повідомляють, що дана заява "великої трійки" пов'язана з тим, що ПІС створює перешкоди в роботі операторських мереж.

"ПІС близько десяти років володіє ексклюзивними ліцензіями на сусідні з набутими операторами на 3G-конкурсі діапазони частот 1900-1920/1980-2000 МГц. Кінцевим бенефіціаром цієї компанії до 2013 р. називали групу "Континіум" Ігоря Єремєєва. Пізніше компанія, імовірно, передала свої активи найбільшому CDMA-оператор "Інтертелеком", яку пов'язують з придністровської груп співай компаній "Шериф", а також все тією ж групою "Континіум", - говориться в матеріалі.

Учасники ринку припускали, що ця компанія отримувала ліцензії на частоти, які можуть бути використані для запуску мереж 3G і LTE, для того, щоб вигідно продати їх одному з великих гравців.

Проте, мовиться в статті, згідно з даними Державного центру радіочастот, з вересня минулого року ПІС побудувала на території України мережу з більш ніж 1400 базових станцій 9226 BaseStationCompactAlcatel-Lucent (використовуються для розгортання LTE-мережі). Ці станції ще у 2012 році були допущені НКРЗІ до використання для надання послуг широкосмугового доступу на частотах ПІС.

"Такі дії з боку офшорної компанії, довгі роки утримує в своїх руках цінні для ринку частоти без їх реалізації, виглядають досить дивно", - зазначає автор.
Нагадаємо, в лютому в Україні було визначено усі переможці в тендері на частоти для мобільного зв'язку 3G. Перший лот дістався "Астеліту" (ТМ Life) за 3,36 млрд грн, другий - "МТС-Україна" за 2,75 млрд грн, третій - "Київстару" за 2,7 млрд грн.