ua en ru

Багато що вказує на те, що Україна не підпише наприкінці листопада УА з ЄС, - євродепутат

Якщо на вільнюському саміті "Східного Партнерства" 28-29 листопада не підпишуть Угоду про асоціацію України і ЄС, то наступна можливість зробити це з'явиться тільки через три роки, в 2016 році, якщо з'явиться взагалі. Про це повідомив депутат Європейського парламенту Павло Коваль в інтерв'ю газеті Rzeczpospolita.

"Дехто стверджує, що Угода з ЄС можна підписати в будь-який момент після вільнюського саміту. Теоретично так, тому що вона готова, але фактично - ні", - каже євродепутат.

Коваль нагадує про політичні перешкоди в 2014 році, коли зміниться керівництво владних інститутів в ЄС і з'явиться новий склад Європарламенту після травневих виборів. А 2015 р. - це рік президентських виборів.

"Якщо тема повернеться, то тільки в середині 2016 року. Це дуже багато витраченого часу. Не кажучи про те, що 2016 рік - це може бути вже інша епоха в роздумах про ЄС", - пише видання.
Євродепутат закликає ЄС згадати про свою пропозицію щодо спрощення візового режиму.

"Якщо втручається Путін, то з іншого боку теж саме повинен робити якийсь важливий європейський політик. І справа повинна перейти в публічну площину. ЄС повинен згадати свою обіцянку, яка стосується також скасування віз", - зазначає Коваль.
Згідно з повідомленням, "з української публічної думкою добре справляється Кремль", який виступив зі "спокусливими пропозиціями" свідченням чого стала вже третя зустріч президента України Віктора Януковича і Росії Володимира Путіна за останні тижні.

"Не відомо, що обіцяв в Москві сам Путін, але відомо, що обіцяє Києву його оточення: і ракетні космічні проекти, братерську співпрацю у виробництві новітньої авіаційного обладнання, відновлення сектора атомної енергетики", - додав євродепутат.

"18 листопада зберуться глави МЗС країн-членів ЄС. Повинно буде прийнято рішення про те, що ЄС готовий до підписання, але це не означає, що готовий буде Янукович", - повідомляє видання.