ua en ru

МІУ розраховує на 2 млрд дол. інвестицій у розвиток портової інфраструктури за 5 років

МІУ розраховує на 2 млрд дол. інвестицій у розвиток портової інфраструктури за 5 років Заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков

Україна в найближчі 5 років може очікувати до 2 млрд дол. інвестицій у розвиток державної портової інфраструктури, якщо буде реалізований комплекс запропонованих Міністерством інфраструктури та бізнес-спільнотою змін у функціонування галузі. Про це заявив заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков у ході зустрічі з представниками бізнесу, повідомили у прес-службі Американської торговельної палати в Україні.

За словами Васькова, основною і найбільш важливою проблемою функціонування портової галузі є недосконалість законодавства, що регламентує залучення інвестицій у розвиток портової інфраструктури. "Також слід прийняти порядок компенсації інвестицій у стратегічні інфраструктурні об'єкти, який мав бути прийнятий ще у 2013 році, відновити спеціальні економічні зони в портах "Одеса" та "Рені" і ратифікувати відповідні закони для поступового надання статусів спеціальних зон всім морським і річковим портам України", - зазначив заступник міністра.

Васьков додав, що зношеність портової інфраструктури в Україні становить 90%, тому мають бути доступні всі форми розвитку державно-приватного партнерства, спрямовані на розвиток галузі, - як на умовах оренди та концесії, так і приватизації портової інфраструктури, що не має стратегічного значення.

У ході зустрічі також обговорювалася необхідність внесення змін до Закону України "Про державні закупівлі" з метою надання держпідприємствам можливості купувати один в одного послуги за спрощеною процедурою.

При цьому голова робочої групи Палати з розвитку морських портів Сергій Вовк зазначив, що бізнес-спільнота дуже зацікавлена у прискоренні процесу затвердження фінансових планів Адміністрації морських портів України на 2015 рік, щоб не повторилася ситуація минулих років, коли підприємства працювали фактично без фінансових планів, що негативно впливає на результати їх роботи.

Нагадаємо, частка зернових вантажів у морських портах України становить від 19 до 33% загальної перевалки.