ua en ru

МІУ презентувало онлайн-сервіс щодо держзакупівель для бізнесу

МІУ презентувало онлайн-сервіс щодо держзакупівель для бізнесу Фото: заступник голови МІУ Володимир Омелян

Такими є перші результати роботи нової відомчої системи електронного документообігу

Заступник міністра інфраструктури - керівник апарату Володимир Омелян презентував сьогодні, 24 грудня, єдину базу закупівель державних підприємств, що входять до сфери управління МІУ, на 2016 рік. Про це повідомили у прес-службі Мінінфраструктури України.

Як зазначається, це перші результати роботи нової системи електронного документообігу, впровадженої у відомстві на початку грудня.

Зокрема, представники бізнесу вже зараз можуть отримати інформацію про плани закупівель 15 компаній на загальну суму понад 5 млрд гривень. Зараз база доповнюється і до кінця поточного року до неї будуть внесені дані з більшості підприємств. Незабаром вона буде доступна на сайті Міністерства інфраструктури в розділі "Бізнесу - Закупівлі".

В цілому, новий онлайн-сервіс являє собою гранично простий у використанні віджет, який дозволяє проаналізувати те, які товари та послуги, у якому обсязі і у який час планують закуповувати держпідприємства МІУ.

"Постачальник за кілька кліків матиме можливість побачити, які саме підприємства потребують його товарів чи послуг і у які місяці. Це дозволить бізнесу заздалегідь планувати свою господарську діяльність на наступний рік", - йдеться в повідомленні.

Як зазначив Омелян, дані онлайн-сервісу також будуть доступні в машинозчитуваному форматі через сайт МІУ і державний портал відкритих даних data.gov.ua.

"Історично тендери були непрозорими, що породжувало можливості для корупції. Постачальники просто не мали можливості дізнатися про проведення закупівлі, до участі в тендері запрошувались ті, з ким можна було домовитися. За допомогою нашого сервісу бізнес зможе вже зараз планувати свою участь у закупівлі на наступний рік", - наголосив заступник голови МІУ.

Такими наборами даних, які Мінінфраструктури планує реалізувати в цій системі, будуть контактні дані та залишки на рахунках підприємств, що дасть можливість проконтролювати, у яких банках і на яких умовах зберігаються кошти. Якщо раніше підприємства могли аргументувати несплату за товари або послуги постачальнику відсутністю коштів на рахунку, що створювало можливості для корупції, то з відкриттям цієї інформації таку можливість буде мінімізовано.

Крім цього, планується відкрити інформацію про оренду нерухомого та рухомого держмайна. Це дозволить оцінити вартість оренди і терміни, коли договори закінчуються.

При цьому у 2016 році МІУ, як зауважили у прес-службі, переведе більшість звітів підприємств в електронну форму та оприлюднить їх у вигляді відкритих даних для підвищення прозорості та додаткового громадського контролю.

Нагадаємо, із серпня 2015 року в рамках урядової програми МІУ збиралося перейти на систему електронного документообігу. Раніше відомство одним із перших розпочало використовувати електронні майданчики Prozorro.

Як повідомлялося, на електронних закупівлях МІУ планує заощадити 300 млн гривень на рік.