ua en ru

МІУ покриває корупційні схеми компанії "ТІС", - Поляков

МІУ покриває корупційні схеми компанії "ТІС", - Поляков Фото: Максим Поляков

Діяльність компанії "ТІС", яка користується заступництвом міністра інфраструктури Володимира Омеляна, призвела до критичної ситуації в портах України. Про це в ході брифінгу у Верховній Раді 17 листопада заявив депутат від "Народного фронту", член міжфракційного об'єднання "Депутатський контроль" Максим Поляков.

"Хочу звернутися до правоохоронних органів, Генеральної прокуратури, НАБУ, Служби безпеки України щодо вкрай критичної ситуації, яка склалася в порту "Южний" у зв'язку з корупційними діями, пов'язаними з компанією "ТІС"... Вона чомусь отримала дозвіл від Міністерства інфраструктури в 2015 році щодо поділу права портового збору 50/50, хоча по факту вона не є власником акваторії. Щорічно завдається шкода більше 10 млн доларів. Ці кошти повинна була отримувати Адміністрація морських портів України", - повідомив Поляков.

Він додав, що в Одеському порту Володимир Омелян спільно з "ТІС" мають намір продати за 50 млн доларів компанії з Дубаї державний буксирний флот, який щорічно приносить в бюджет більше 10 млн доларів. При цьому оплата буде здійснюватись в розстрочку на 10 років.

"За 10 років буксирний флот заробить 100 млн доларів. Тут є пряма корупційна складова. Ми будемо просити правоохоронні органи розслідувати цей факт", - зазначив Поляков.

Він також повідомив, що за сприяння Міністерства інфраструктури компанія "ТІС" отримує бюджетні кошти за фіктивні послуги, які нібито надає неіснуюча залізнична станція "ТІС".

"Найжахливіше, що вони разом з Міністерством інфраструктури хочуть зробити деяку пільгу для російських компаній, які перевалюють через "ТІС" руду. Я сподіваюся, що правоохоронці цю ситуацію вивчать. І "Депутатський контроль" бере під серйозний контроль цю ситуацію", - підкреслив Поляков

Парламентарій додав, що наступного тижня візьме участь у виїзному засіданні в Одесі, де буде розглянуто невтручання міністра інфраструктури Володимира Омеляна в корупційні схеми компанії "ТІС".

"Дуже б хотілося, щоб Міністерство інфраструктури, особливо його керівництво, зайнялася цим питанням, тому що вони беруть у цьому участь. І дуже б хотілося, щоб у цій ситуації розібралися і Генеральна прокуратура, і Служба безпеки", - резюмував політик.

Як повідомлялося в ЗМІ, в Бердянську та Києві пройшли мітинги представників морських торговельних портів з вимогами відставки міністра інфраструктури Володимира Омеляна. Учасники протестів заявили, що до них готові приєднатися співробітники інших портів України.