ua en ru

Мітт Ромні: РФ є геополітичним ворогом США "номер 1"

Екс-губернатор Массачусетсу і можливий кандидат в Президенти США від Республіканської партії Мітт Ромні в інтерв'ю телеканалу CNN 26 березня назвав Росію геополітичним ворогом США "номер 1".

Ромні обрушився з критикою на Президента Барака Обаму, який заявив напередодні, що Вашингтон взяв курс на тіснішу співпрацю з Росією з питань ядерної безпеки. Республіканець висловив занепокоєння і незгоду з передвиборною програмою Обами і його зовнішньополітичної концепцією.

Ромні звернув увагу на те, що Росія, як і раніше, підтримує Іран, продовжує надавати підтримку Сирії і не виконує американські санкції проти ряду країн.
Відповідаючи на питання, чи є Росія великим ворогом для США, ніж КНДР або Іран, Ромні заявив, що на відміну від згаданих країн Москва є потужним світовим політичним гравцем, а тому являє собою більш серйозного геополітичного ворога.

Ромні насторожив той факт, що Обама має намір укласти з Москвою якісь домовленості, про які "не хоче говорити американському народу перед виборами". "Росія завжди підтримує гірші світові режими, і ідею Обами проявляти гнучкість у відносинах з нею я вважаю дуже тривожною", - підсумував політик.

Нагадаємо, Президент США Обама і глава Російської Федерації Дмитро Медведєв зустрілися в Сеулі, де обговорили питання ПРО та проблему ядерної безпеки. Російський лідер заявив, що минулі три роки стали найкращими у відносинах між двома країнами за останні десять років.

Напередодні у республіканців з'явився ще один привід для критики Обами. Виявилося, що не призначений для преси фрагмент розмови між американським і російським Президентами в Сеулі потрапив у ЗМІ. Медведєв і Обама розмовляли при працюючому мікрофоні ще до початку прес-конференції. Імовірно, Обама говорив Медведєву, що у нього після виборів буде більше можливостей для співпраці з Росією щодо ПРО в Європі. У зв'язку з цим передбачуваним заявою на адресу американського Президента з боку республіканців лунають жорстка критика і звинувачення в зраді національних інтересів.

Зазначимо, що Ромні є найбільш вірогідним суперником Обами на майбутніх президентських виборах. Праймеріз у США тривають.