ua en ru

До шахтарів під Верховною Радою приєдналися енергетики

До шахтарів під Верховною Радою приєдналися енергетики

До шахтарів, що мтингують під будівлею Верховної Ради, приєднайся енергетики. Як повідомив перший заступник голови профспілки енергетиків Микола Курилець, очікується прибуття під стіни парламенту більш ніж 700 представників трудових колективів енергогенеруючих підприємств.

"Енергетики вирішили підтримати шахтарів, так як вони працюють з нами в зв'язці. Якщо нам не платять за електроенергію, ми не можемо заплатити шахтарям за вугілля, відповідно у нас з гірниками єдині цілі і завдання", - зазначив Курілець.

Він нагадав, що у середу відбулося розширене засідання профспілки енергетиків, на якому були сформульовані вимоги до Президента і прем'єр-міністра. "Перша вимога - затвердити енергетичний баланс на 2015 р. з урахуванням беззбиткової роботи енергогенеруючих компаній. Друге - підвищити тарифи на електроенергію для ТЕС до 1,2 кВт-год. Третє - погасити борги перед енергогенерацією. Четверте - повністю оплачувати електроенергію, яка купується у ТЕС. П'яте - виконати вимогу вуглярів, які були озвучені на третьому з'їзді шахтарів, спрямовані на відродження паливно-енергетичного комплексу", - заявив він.

За словами енергетиків, українська теплова генерація перебуває на межі зупинки, вже зараз ТЕС не забезпечують енергосистему достатнім обсягом маневрених потужностей, за рахунок яких регулюється вироблення електроенергії під час добових піків споживання. Станціям не вистачає робочих енергоблоків з вугіллям: частина або знаходиться в ремонтах після виснажливої зими, або не має запасів палива. Маневрувати доводиться блоками атомних станцій, що загрожує техногенною катастрофою.

Причиною ситуації енергетики вважають прийняття керівництвом галузі "вбивчих тарифів" для теплової генерації, які вже восьмий місяць не покривають ні проведення ремонтних кампаній обладнання до нового осінньо-зимового сезону, ні тим більше ніякої модернізації чи оновлення.

За словами представників профспілки, енергетики, так само як і шахтарі, налаштовані рішуче - будуть пікетувати уряд і Верховну Раду, якщо вирішення їх проблем не буде.

Нагадаємо, 22 квітня в Києві зібралися представники профспілок енергетичної галузі - теплових електростанцій і компаній генерації Центренерго, Донбасенерго, Східенерго, Дніпроенерго та Західенерго, а також профспілок обленерго всієї України. На своєму розширеному пленумі профспілки обговорювали шляхи виходу з кризи, в якій опинилася українська енергетика.

У резолюції, яку прийняли енергетики, містяться наміри направити Президенту та прем'єр-міністру України відкритий лист з вимогою підвищення тарифу на вироблення електроенергії, при якому ТЕС будуть працювати не в збиток, з вимогою не дати вбити українську теплову генерацію, а разом з нею вугільну промисловість.

До шахтарів під Верховною Радою приєдналися енергетики