ua en ru

Мітингувальники під Радою вимагають звільнити заступника міністра енергетики Діденко

Понад 500 осіб під Верховною Радою вже третій день поспіль вимагають люстрації заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Діденка і радника міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Кирюшина.

Як запевнив організатор акції і засновник ГО "Народна Люстрація" Денис Маганов: "Діденко - далеко не остання фігура, проти якої люди готові повстати".

"Сьогодні на офіційній сторінці організації у соцмережі Facebook досить жваво йде обговорення щодо кандидатів на люстрацію. Компанію скандально відомому Діденко склав радник міністра енергетики та вугільної промисловості Кирюшин, який ще вчора був колегою Курченко", - сказав організатор акції.

За його словами, дуже багато кандидатур потребують люстрації за "знущання над державою і народом". "Їх дії паплюжать пам'ять борців за свободу і прагнення жити краще. Шкода, що нова тимчасова влада не змогла цього зрозуміти і розставляє на посади тих людей, яких вже давно потрібно відсторонити від державних посад", - зазначив Маганов.

Також активісти організації заявляють, що на їх мобільні номери телефонів почали надходити погрози з вимогою зупинити проведення акцій протесту. За їх словами, безпосередньо під час проведення мітингу до учасників підходили невідомі особи з вимогою негайно припинити акцію і розійтися.

Велелюдні мітинги на підтримку люстрації біля ВР відбувалися 14, 15 травня і 16 травня. За три дні протестів до активістів так ніхто і не вийшов з представників органів влади.

Нагадаємо, з січня 2008 р. по березень 2010 р. Діденко обіймав посаду першого заступника голови правління НАК "Нафтогаз України", в 2009 році ставши одним з підписантів газових контрактів з "Газпромом".

У 2011 році Діденко був звинувачений у зловживанні службовим становищем за відчуження в 2009 році 11 млрд. куб. м природного газу , що належав компанії RosUkrEnergo, і був засуджений на три роки умовно із забороною займати керівні посади в державних структурах.

Суд прийшов до висновку, що зібрано достатньо доказів, які повністю доводять вину Діденко. У той же час суд не побачив, що Діденко переслідував особисті інтереси, здійснюючи злочин. Рішенням суду Діденко звільнений з-під арешту в залі суду.