ua en ru

Мітингувальники під Кабміном вимагають відставки Квіташвілі

Мітингувальники під Кабміном вимагають відставки Квіташвілі

Активістів підтримала політична партія "Відродження"

Перед будівлею Кабінета міністрів України в середу, 1 липня, проходить мітинг за відставку міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі.

За словами участників акції, за сім місяців роботи у якості очільника МОЗ Квіташвілі не впорався з жодним поставленим перед ним завданням: в Україні досі не розпочато закупівлю ліків, а ціноутворення на основні медпрепарати, зокрема для інсулінозалежних людей, залишається неконтрольованим.

Як зазначають активісти, хворі, життя яких залежить від дорогих медпрепаратів, очікували також на продовження експерименту з реімбурсації (часткової компенсації вартості ліків за державний кошт, - ред.), але Квіташвілі відстрочив виплати компенсацій на купівлі ліків на наступний рік. "Одна із найстрашніших ситуацій зараз склалась із хворими на цукровий діабет. Один шприц-ручка коштує 500 грн, людині потрібно як мінімум 10 таких шприц-ручок на місяць. На свою пенсію можна купити лише половину від необхідного. Ліків мені вистачає на півмісяця. А решту часу що робити? Чекати на кому?", - зазначила участниця мітингу Ольга Катан.

За словами народного депутата, члена депутатської групи "Партія "Відродження" Андрія Шипко, у якості своїх результатів МОЗ презентує напрацювання минулих років, а депутатам пропонує прийняти законопроекти, які ще навіть не зареєстровані у Верховній Раді. "Називати ці документи "пакетом реформ" просто смішно. Це фільчина грамота", - зазначив Шипко.

Нардеп нагадує, що ще 15 травня у парламенті було зареєстровано постанову про звільнення Олександра Квіташвілі (№ 2864). Окрім представників групи "Партї "Відродження", ініціаторами її подання стали депутати і інших парламентських фракцій. "Очільнику МОЗУ досить імітувати реформи. Для справжніх реформ потрібно розробити ряд законопроектів: внести зміни до основ законодавства про охорону здоров'я, прийняти закон про заклади охорони здоров'я, ввести обов'язкове страхування відповідальності медпрацівників", - заявив Шипко.

Якщо цього не буде зроблено, додає депутат, на галузь охорони здоров'я чекає не реформа, а колапс. "Ліки і надалі залишатимуться недоступними для населення, пацієнти будуть без препаратів через затримку держзакупівель, а у 2016 р. у структурі МОЗУ може розпочатися справжній "закладомор" - тисячі українських лікарень можуть залишитися без фінансування через не виважені та недосконалі пропозиції МОЗ щодо реформування галузі", - додав він.

Нардеп підкреслив, що партія "Відродження" вчергове вимагає відставки міністра охорони здоров'я України Олександра Квіташвілі з займаної посади, щоб врятувати систему охорони здоров'я України від його "реформ" .