ua en ru

Місія МВФ відвідає Україну в період із 17 по 29 жовтня

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) відвідає Україну в період із 17 по 29 жовтня 2013 р. Про це сьогодні заявив постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше.

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) відвідає Україну в період із 17 по 29 жовтня 2013 р. Про це сьогодні заявив постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше (на фото), передає прес-служба Фонду.

"Місія МВФ під керівництвом Миколи Георгієва відвідає Україну в період із 17 по 29 жовтня для проведення дискусій у рамках консультацій щодо статті IV угоди з МВФ за 2013 р. (у рамках наглядової діяльності) з Україною, а також здійснення пост-програмного моніторингу. Місія оцінить макроекономічну ситуацію і обговорить із представниками влади широкий спектр питань економічної політики, а також плани на найближчий і середній термін", - заявив Ваше.

Як повідомлялося, Президент Віктор Янукович сподівається, що уряд вже цього року домовиться з МВФ про надання позики на суму 14,3 млрд дол.

Наприкінці вересня директор департаменту зовнішніх зв'язків МВФ Джеррі Райс підтвердив намір фонду вести з Україною переговори про відновлення співпраці та підписання нової програми кредитування обсягом близько 15 млрд дол. до кінця осені.

На даний час залишається невиконаною ключова вимога МВФ. "Ми домовляємося з МВФ вже чотири роки і сподіваємося, що фонд нарешті піде на підписання угоди. Ми виконали всі умови, за винятками однієї"​​, - заявляв напередодні в інтерв'ю Bloomberg Янукович, уточнивши, що ця умова - підвищення тарифів на газ для населення.

"Ми не можемо підвищити ціни. Коли підписувати угоду, залежить від МВФ. Однак ми хочемо замінити цю умову на іншу і готові це обговорити", - резюмував Президент.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна очікує на більш гнучку позицію МВФ з питання надання кредиту.

Як відомо, МВФ для відновлення співпраці вимагає, щоб дефіцит бюджету (без урахування дефіциту НАК "Нафтогаз") не перевищив 2% ВВП у нинішньому і 1,9 % - у наступному році. Відповідно до закону України про державний бюджет на 2013 р., дефіцит держбюджету планується на рівні 50 млрд 432 млн грн, що становить 3,2% ВВП.

Раніше повідомлялося, що однією із ключових умов для отримання Україною фінансової допомоги МВФ є підвищення тарифів на газ для населення. Це один із ключових елементів оздоровлення державних фінансів, стан яких експерти МВФ оцінюють з урахуванням і фінансового стану НАК "Нафтогаз України" (а також обсягів держгарантій, які пропонується обмежити 8 млрд грн). Згідно з розрахунками МВФ, щорічно Україна витрачає на субсидії до 5% ВВП країни.

Після схвалення програми stand-by влітку 2010 р. Україна отримала від МВФ перший транш у розмірі 1,89 млрд дол. У грудні 2010 р. був виділений другий транш у розмірі близько 1,5 млрд дол. Після чого виділення коштів за програмою було заморожено через невиконання Україною ряду взятих на себе зобов'язань, зокрема щодо підвищення тарифів на газ і теплопостачання для населення.

Нагадаємо, керівником місії МВФ в Україні в червні ц.р. був призначений Микола Георгієв замість Кріса Джарвіса.

Востаннє місія фонду працювала в Києві із 27 березня по 10 квітня ц.р.

Відновлення співпраці з МВФ є ключовим для України, оскільки кошти фонду залишаються єдиним великим джерелом поповнення золотовалютних резервів України, а також сприяє доступу до зовнішніх позик на світовому ринку позикового капіталу. Крім того, відновлення співпраці з МВФ стане сигналом до відновлення співпраці з Євросоюзом за програмою надання фінансової допомоги Україні в обсязі 610 млн євро.