ua en ru

Місія МАГАТЕ відвідає Білорусь у червні для оцінки готовності інфраструктури до початку будівництва АЕС

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) відвідає в червні 2012 р. Білорусь для оцінки готовності інфраструктури до початку будівництва в республіці АЕС. Про це повідомив сьогодні генеральний директор МАГАТЕ Юкія Амано, який прибув до Мінська з дводенним робочим візитом на запрошення білоруського уряду.

"У червні поточного року місія МАГАТЕ дасть оцінку готовності інфраструктури", - заявив Амано він в ході відвідин Інституту перепідготовки і підвищення кваліфікації МНС.

За його словами, МАГАТЕ надасть Білорусі необхідну підтримку на всіх етапах створення АЕС. "Білорусь є значущим партнером МАГАТЕ протягом багатьох років, і особливо тісно ми співробітничаємо зараз у питаннях будівництва у вашій країні атомної електростанції", - сказав Амано.

Він зазначив, що кожна країна сама вирішує, будувати на своїй території атомну станцію чи ні, а МАГАТЕ тільки надає необхідну підтримку.

Голова МАГАТЕ вважає, що всі питання, пов'язані з розміщенням, будівництвом атомних електростанцій, повинні обговорюватися в обстановці високої прозорості.

"Трагедія на Фукусімі підірвала довіру до атомної енергетики. І, звичайно, тепер всі країни, які використовують або збираються використовувати ядерну енергію, повинні дотримуватися високої прозорості і підтримувати тісні зв'язки з усіма зацікавленими громадянами і державами", - сказав він.

В ході робочого візиту до Білорусі генеральний директор МАГАТЕ Амано відвідає декілька об'єктів МНС Білорусі, у нього відбудуться зустрічі з Президентом країни і головою МЗС.

У Білорусі планується побудувати АЕС потужністю 2,4 МВт з введенням в експлуатацію першого блоку в 2017 р., а другого - в 2018 р. АЕС буде побудована за російським проектом АЕС-2006, розробленим ВАТ "Санкт-Петербурзький науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут "Атоменергопроект".

Нагадаємо, Росія надала Білорусі кредит на будівництво АЕС у розмірі 10 млрд дол.