ua en ru

Світові ринки стали виростуть у першій половині 2012 р., - експерти

Ключові ринки металу зараз перебувають на спаді. Металургійні компанії, у тому числі і українські, поки не можуть похвалитися високими прибутками через слабкий попит на метал. Втім, експерти та учасники ринку очікують, що попит частково відновиться вже до кінця цього року, а в першому півріччі 2012 р. ринок нормалізується.

Світовий ринок металу зараз досяг "дна", вважає CEO Metinvest Ігор Сирий. У середньостроковій перспективі Сирий схильний дотримуватися обережно-оптимістичного прогнозу Світової асоціації сталі (WSА).

"Згідно з прогнозом, видимий попит на сталеву продукцію у світі збільшиться в поточному році на 6,5%, а в 2012 р. ще на 5,4%. Хоча в кінці цього року і I кварталі наступного очікується незначна корекція. Протягом наступних трьох років в металургійному бізнесі буде домінувати сировинна складова. Але через 5-7 років, на мою думку, прибуток буде зміщуватися від виробників руди в бік виробників сталі. Мова йде не про ціни на метал, а про рентабельність", - сказав Сирий в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна".

Директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза" Володимир Власюк очікує стабілізації ситуації на ринку до кінця 2011 р. і поліпшення вже на початку 2012 р.

"У другій половині IV кварталу покупці будуть змушені виходити на ринок для поповнення запасів, що дозволить виробникам стабілізувати ціни і спробувати надалі повернути тренд до зростання", - відзначив Власюк.

Старший регіональний економіст ЄБРР по країнам Східної Європи і Кавказу Олександр Пивоварський вважає, що сьогодні зниження світового попиту і цін на метал не дуже впливає на українську економіку, але в майбутньому це буде позначатися.

"Очевидно, що спад в єврозоні буде тривалішим, ніж очікувалося, і пошириться на країни Південно-Східної Азії. І є всі підстави очікувати, що цей ефект буде більш помітним, особливо для такої країни, як Україна, де метал займає дуже велику частку в структурі експорту і промислового виробництва", - зазначив експерт.

Він також повідомив, що зниження прогнозу ЄБРР щодо зростання ВВП України на 2012 р. в значній мірі пов'язане зі скороченням попиту на метал в світі.

"Якщо погіршення прогнозу на поточний рік з 5% до 4,5% в основному викликано проблемами у фінансовому секторі, то корекція прогнозу на 2012 р. з 4,5% до 3,5% більшою мірою пояснюється саме погіршенням зовнішнього попиту. В цілому, зниження світового попиту зменшить темпи зростання української економіки практично на 1 п. п., у якого близько половини - безпосередній вплив погіршення попиту на метал", - сказав Пивоварський.

Експерт відзначає, що відновлення попиту на метал в Європі буде залежати від того, якою буде політика ЄЦБ, а також провідних європейських економік, у тому числі - стимулювання внутрішнього попиту.

"Якщо ситуація нормалізується, то за кілька кварталів - до середини 2012 р. - можна чекати, що ситуація для українського експорту покращиться", - вважає Пивоварський.

Також він не бачить особливих надій українських металургів на азіатські ринки.

"Для зростання попиту на українську продукцію металургії в азіатський регіон необхідно різке прискорення зростання економіки цих країн. Тому поки варто говорити про те, що попит з боку країн Азії на український метал залишиться стабільним. Його поліпшення можливе лише з боку Росії, та й то - у випадку збереження високих цін на енергоносії", - вважає експерт.

За оцінками WSA, хоча в 2012 р. і очікується уповільнення темпів зростання споживання сталі з прогнозованих раніше 6% до 5,4%, це не перешкодить встановити новий світовий рекорд виробництва на рівні 1,47 млрд т.

"Прогноз на 2012 р. передбачає, що країни, що розвиваються продовжать сприяти зростанню світової економіки, незважаючи на європейську боргову кризу", - зазначив голова економічного комітету Worldsteel Деніел Новегіл.