ua en ru

Світові лідери закликали Х. Мубарака до реформ і діалогу з демонстрантами

Ряд світових лідерів закликали Президента Єгипту Хосні Мубарака до реформ, озвучивши також свої побоювання щодо ситуації в країні, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Зокрема, президент США Барак Обама заявив, що глава держави має провести необхідні політичні реформи, а також "утриматися від застосування насильства відносно протестуючих".
"Народ Єгипту володіє тими ж правами, що і громадяни будь-якої іншої країни, ці права універсальні", - сказав лідер США після закінчення 30-хвилинної розмови з Х. Мубараком, що відбувся 28 січня 2011
За словами Б.Обами, в ході бесіди він закликав свого колегу виконати дані ним обіцянки щодо проведення демократичних і економічних реформ. "Я сказав йому, що він несе відповідальність за свої слова, які тепер мають обернутися справами", - сказав Президент США.
Свій заклик про необхідність реформ в Єгипті також озвучили представники Великобританії - прем'єр-міністр Девід Кемерон і глава Міністерства закордонних справ Вільям Хейг.
"Я хочу підкреслити, що ми підтримуємо той прогрес, який був досяг у справі зміцнення демократії в Єгипті, але реформи в даному випадку необхідні", - зазначив Д.Кемерон.
Міністр закордонних справ Франції Мішель Алліо-Марі також висловила думку, що "тільки діалог між усіма сторонами зможе поліпшити ситуацію".
Разом з тим глава зовнішньополітичного відомства Швеції Карл Більдт розкритикував рішення єгипетської влади заблокувати доступ до ряду інтернет-ресурсів, попередивши, що в ситуації, яка зараз складається в Єгипті, обмеження доступу в інтернет "може стати критично небезпечним".
Нагадаємо, з 25 січня 2011 р. в Єгипті проходять масштабні акції протесту з вимогою відставки 82-річного президента країни Х. Мубарака, який знаходиться на цій посаді вже 30 років. Х. Мубарак традиційно вважається союзником США в регіоні. Протестуючі незадоволені тим, що довгі роки його правління призвели до поширення в країні злиднів, безробіття та зростання цін на продовольство. Загальне число жертв масових заворушень досягло 32 людей. Ще близько 1,1 тис. отримали поранення різного ступеня тяжкості.
Х.Мубарак минулої ночі оголосив про відставку уряду, але незважаючи на це протести Каїрі продовжуються: демонстранти як і раніше вимагають відставки президента. У Каїрі вже були зафіксовані спроби захоплення різних об'єктів, включаючи будівлю Міністерства закордонних справ республіки та офісу телецентру. У країні відзначаються факти мародерства. Найбільша єгипетська авіакомпанія EgyptAir скасувала всі вильоти з Каїра. У Єгипті відмічені серйозні порушення мобільного та стаціонарного телефонного зв'язку.
В даний час в Єгипті заблоковані інтернет-сайти Facebook, Twitter і Blackberry Messenger, оскільки влада побоюється, що за допомогою цих соціальних мереж протестуючі домовляються про організацію нових акцій.