ua en ru

Світовий попит на сталь в 2013 р. виросте на 2-3%, - учасник ринку

Світовий попит на сталь зросте в 2013 р. на 2-3%. Така оцінка російської компанії "Северсталь", повідомляє телеканал "Росія 24".

"Ми дійсно чекаємо зростання попиту... невелике, але все-таки зростання, приблизно в розмірі 2-3%. Насамперед за рахунок подальшого розвитку економіки Росії, з якою ми пов'язуємо наші дуже великі надії. Плюс, напевно, все-таки США будуть зберігати певні темпи зростання: 2-2,5% зростання ВВП на рік. Це пристойний темп, що дозволяє нам сподіватися на якесь відновлення сталевих ринків в Америці, в яких ми представлені. Ми також сподіваємося, що Китай буде в цілому зберігати той темп росту, який ми всі бачили останнім часом. Загалом, поділяємо надії багатьох аналітиків на Піднебесну. І сподіваємося, що це також додасть додатковий імпульс певного зростання попиту на сталь", - заявив гендиректор компанії "Северсталь" Олексій Мордашов.

У той же час, за його словами, ситуація в Європі продовжує залишатися досить напруженою. "У нас зараз немає виробництва в Європі, на щастя. У Старому Світі ситуація продовжує залишатися досить напруженою в зв'язку з відомими європейськими проблемами - борговою кризою. Саме вона стримує зростання ВВП в Європі і, звичайно, стримує в значній мірі інвестиції. І в тому числі покупку сталі", - зазначив Мордашов.

Він висловив думку, що Китай зможе утримати темпи зростання своєї економіки. Це означає, що певне зростання попиту на сталь в КНР теж буде. "Звичайно, він не буде таким великим, як був раніше. Але тим не менше навіть те, хай і менше, зростання попиту буде дуже корисне світовій економіці в цілому і ринку сталі, зокрема", - сказав Мордашов.

Він додав, що під великим питанням залишається Індія, яка демонструє теж певне уповільнення темпів зростання. "Але тим не менш певне зростання є, та й країна велика. Споживання, правда, там відносно невелике. Ми розраховуємо на те, що такі країни, як Філіппіни, Індонезія, Малайзія, будуть серйозними вкладниками в подальше зростання споживання сталі в цьому регіоні. Ми бачимо серйозну активність там, незважаючи на невелику стартову базу. Проте ці економіки досить динамічно розвиваються", - зазначив гендиректор "Сєвєрсталі".

Читайте також: Виробництво сталі в Україні в 2012 р. зменшилося на 5,9% - до 16,67 млн т