ua en ru

Світова фінансова криза продовжиться ще десятиліття, - головний економіст МВФ

Світовій економіці знадобиться ще мінімум 10 років для позбавлення від наслідків фінансової кризи, що почалася в 2008 р. Таку заяву зробив головний економіст Міжнародного валютного фонду (МВФ) Олівье Бланшар, передає Reuters.

На думку Бланшара, основним джерелом нестабільності залишиться Європа, де для боротьби з кризою в зоні євро необхідні зниження цін в країнах-боржниках валютного блоку і зростання цін в найбільш економічно сильних державах. Зокрема, Німеччині доведеться допустити зростання інфляції при зміцненні купівельної здатності як один з заходів вирішення європейських боргових проблем.

Для того, що Європейський центробанк (ЄЦБ) зміг утримувати інфляцію всередині валютного блоку в межах цільового показника в 2%, найбільш економічно сильні країни зони євро повинні дозволити інфляції перевищити 2%. Дана пропозиція різко критикується Німеччиною, оскільки німецьке суспільство побоюється повторення гіперінфляції 1920-х років.

На думку Бланшара, таргетування інфляції не повинно використовуватися як основний інструмент боротьби з кризою. "Можна утримувати інфляцію на стабільно низькому рівні, проте при цьому фінансова система піддасться ризикам", - вважає економіст.

Бланшар упевнений в неминучості розв'язання боргової кризи, проте, на його думку, це повинно відбуватися не в збиток економічному зростанню, тобто заборгованість повинна скорочуватися "помірними темпами". "Якщо робити це повільно, ринки не сприймуть прийняті заходи серйозно, проте дуже швидке скорочення боргу буде убивчим для економіки", - вважає Бланшар.

Читайте також: Прогноз зростання світової економіки в 2012 р. знижений до 3,9%, - МВФ