ua en ru

Світовий банківський ринок чекає деглобалізація, - Morgan Stanley

Світовий банківський ринок чекає Деглобалізація: на тлі протекціонізму регуляторів перевагу отримають великі регіональні банки, прогнозують Morgan Stanley та консалтингова компанія Oliver Wyman.

Крім того, на думку експертів, у відповідь на посилення регулювання та умов ведення бізнесу фінансові компанії по всьому світу в найближчі роки скоротять обсяг активів на своїх балансах майже на 2 трлн дол. - все це призведе до переділу ринку. Так, через зростання витрат на залучення фінансування та посилення регулювання в 2011 р. інвестиційні банки вже зрізали зі своїх балансів 7% від загального обсягу активів.

"Проте цим вони не обмежаться: у найближчі два роки інвестбанки по всьому світу скоротять зважені за ризиком активи ще на 10%, або на 1 трлн дол. Крім того, свої активи будуть скорочувати і банки, орієнтовані на корпоративних клієнтів: цей показник може знизитися на 15%, або на 900 млрд дол. Це дійсно вирішальний момент для інвестиційних та корпоративних банків. Ринок не в повній мірі представляє ступінь, до якої банки будуть раціоналізувати свої портфелі операцій, і зрушення на ринку, які можуть відбутися в наступні 12-24 місяці", - зазначають у дослідженні аналітики Morgan Stanley і Oliver Wyman.

"Якщо раніше провідні банки могли зняти частину тиску на свій бізнес через великі угоди M&A, то після кризи регулятори не дають їм розростатися. У результаті фінансовим інститутам доведеться визначити свої сильні і слабкі місця, зробивши ставку на перші і позбувшись від останніх. Вони вже почали і будуть продовжувати скорочувати співробітників, продавати активи і навіть цілі напрямки бізнесу. Наприклад, британський RBS має намір скоротити свої активи, зважені за ризиком, на 70 млрд фунтів (111,6 млрд дол.), в тому числі через відмову від частини бізнесу в сфері брокерської діяльності та операцій на ринку акцій. Від частини бізнесу вирішили відмовитися також в UBS, Societe Generale, Nomura і Deutsche Bank. У результаті відходу з якихось сегментів ринку слабких гравців і приходу на їх місця більш розвинених конкурентів переділу піддасться 15-20% світового ринку", - прогнозують автори доповіді.

Цей процес також буде стимулювати деглобалізація ринку фінансових послуг.

Після кризи регулятори стали з більшою увагою ставитися до операцій "дочок" іноземних банків на підконтрольних їм ринках. Від них вимагають збільшувати капітал і ліквідність, побоюючись, що у разі кризи їх головні компанії зосередяться в першу чергу на власному благополуччі. Наприклад, незабаром такі вимоги до "дочок" іноземних банків повинна представити ФРС США. Розуміючи, що в таких умовах вони не зможуть конкурувати з більш великими місцевими гравцями, багато банків вирішили відмовитися від неключових зарубіжних операцій на користь домашнього ринку. Про повернення до коріння, наприклад, оголосив вищезгаданий RBS.

Відзначимо, згідно з даними НБУ, чистий прибуток банків України в лютому 2012 р. у порівнянні з лютим 2011 р. виріс в 2,76 рази - до 583 млн грн. Активи банків України у лютому збільшились на 0,8% - до 1,06 трлн грн.