ua en ru

Світ потребує подвоєння енергоефективності та доступу до невичерпним джерел енергії, - Пан Гі Мун

Світові лідери на Конференції ООН зі сталого розвитку повинні домовитися про загальний доступ до невичерпним джерел енергії, подвоєння енергоефективності та використання відновлювальних джерел енергії до 2030 р., вважає генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

"У Ріо я звернуся до урядів, ділових кіл та інших коаліцій із закликом до подальшого розвитку оголошеної мною ініціативи "Стійка енергетика для всіх". Мета - загальний доступ до невичерпним джерел енергії, подвоєння енергоефективності та використання відновлювальних джерел енергії до 2030 р. Оскільки така велика кількість сучасних проблем носить глобальний характер, вони вимагають сильних заходів у відповідь - колективних зусиль, здійснюваних у рамках потужного партнерства. Зараз час не для дріб'язкових чвар, а для об'єднання керівників країн світу та їх народів навколо спільної мети, з опорою на єдине бачення нашого спільного майбутнього - майбутнього, яке ми хочемо створити", - зазначив Пан Гі Мун.

За його словами, зустріч "Ріо+20" повинна породити нове мислення і надихнути на нові дії.

"Учасники обговорень в Ріо постараються спертися на успіх програми досягнення цілей в області розвитку, сформульованих в Декларації тисячоліття, завдяки яким мільйони людей врятовано від зубожіння. Нове посилення акценту на принципах стійкості може забезпечити те, що економісти називають "триєдиним підсумком", - економічне зростання, супроводжуване створенням великої кількості робочих місць у поєднанні з охороною навколишнього середовища і соцінтеграцією", - упевнений генсек ООН.

Він вважає, що потрібно наділити жінок великими повноваженнями як двигунів економічного динамізму і соціального розвитку.

Зазначимо, світові лідери менше ніж через місяць зберуться в Бразилії на Конференцію ООН з питань сталого розвитку, яка називається також зустріччю "Ріо+20". У ній візьмуть участь понад 130 глав держав і урядів, до яких приєднаються близько 50 тис. провідних представників ділових кіл, мерів, активістів та інвесторів.