ua en ru

У МОЗ заявили про проблеми з наявністю медикаментів для лікування гемофілії у дітей

У МОЗ заявили про проблеми з наявністю медикаментів для лікування гемофілії у дітей Фото: Ольга Стефанишина (Віталій Носач, РБК-Україна)

За словами Стефанишиної, по іншим програмам Україна більш-менш забезпечена

В Україні є проблеми з наявністю медикаментів для лікування гемофілії у дітей. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявила заступник міністра охорони здоров'я з питань євроінтеграції Ольга Стефанишина, яка з 11 січня курує в МОЗ закупівлі ліків.

"Поки не працює електронна система обліку ліків, наші дані про потреби в медикаментах можуть відрізнятися від реальної ситуації в регіонах. Зараз є проблеми з наявністю медикаментів для лікування гемофілії у дітей, деяких орфанних (рідкісним, - ред.) захворювань. По іншим програмам Україна більш-менш забезпечена", - заявила вона.

За словами Стефанишиної, квоти на закупівлю ліків визначені на підставі того, скільки грошей закладено в держбюджеті на купівлю препаратів.

"Але важливо розуміти, що весь час ми говоримо не про реальні потреби пацієнтів з тими чи іншими захворюваннями, а про квоти на закупівлю ліків, які визначені на підставі того, скільки грошей закладено в держбюджеті на купівлю препаратів. Наприклад, квота, яка виділена на дорослу онкологію, покриває потребу в медикаментах приблизно на 30%", - додала вона.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за даними МОЗ, в Україні не очікується проблем з наявністю вакцин від кору.