ua en ru

У МОЗ затвердили нові правила для рецептів на ліки

У МОЗ затвердили нові правила для рецептів на ліки Фото: виписування рецепту на ліки (kyivcity.gov.ua)

Нова форма рецепту є передумовою для впровадження електронного рецепту

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) України затвердило нові правила виписування рецептів на ліки. Зміни вступають у дію 22 травня 2018, йдеться у повідомленні міністерства.

Зазначається, що нова форма рецепту є передумовою для впровадження електронного рецепту, який буде зручнішим як для медзакладів, так і для пацієнтів.

"Також нові зміни дають право виписувати рецепти лікарям, що здійснюють медичну практику як ФОП… Головні зміни стосуються нормативного регулювання впровадження електронного рецепту. Проте поки електронний рецепт буде поступово впроваджуватися, нові поля заповнюватимуться на паперових бланках", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ затвердили нові правила для рецептів на лікиФото: нові правила рецептів на ліки (moz.gov.ua)

Так, рецепти форми ф-1 мають містити повну інформацію про лікаря, а червоний штамп "Вартість підлягає відшкодуванню" замінено на нове додаткове поле у рецепті: "Джерело фінансування" в якому зазначається назва урядової або муніципальної програми для пільгового відпуску лікарських засобів.

"Це поле в електронному рецепті дозволить чіткіше контролювати виконання урядових та регіональних програм", - додали в МОЗ.

У відомостях про пацієнта лікар повинен зазначити прізвище, ініціали та вік пацієнта, а також номер його амбулаторної чи стаціонарної картки.

"Номер картки поєднуватиме історію лікування пацієнта з усіма даними про нього в системі E-health. Також він допоможе уникнути плутанини, у разі якщо різні пацієнти матимуть однакові імена та дату народження", - уточнили в міністерстві.

Назва лікарського засобу в рецепті має бути зазначена латинською мовою за назвою діючої речовини, тобто МНН - міжнародної непатентованої назви.

Лікарні можуть також використовувати стару форму паперового рецепту ф-1 з червоною печаткою до моменту, поки закінчаться наявні бланки.

"Нові вимоги до рецепту не розповсюджуватимуться на рецепти на препарати інсуліну, допоки до електронного реєстру пацієнтів, що потребують інсулінотерапії не будуть внесені необхідні технічні зміни", - повідомили в МОЗ.

Міністерство планує найближчим часом розпочати пілотний проект електронного рецепту у рамках програми "Доступні ліки". У проекті беруть участь Вінницька, Дніпропетровська, Івано-Франківська та Черкаська області і місто Бахмут (Донецька область).

Нагадаємо, раніше стало відомо, що МОЗ змінює систему виписування лікарняних листів.