ua en ru

У МОЗ розповіли про другий етап змін системи охорони здоров'я

У МОЗ розповіли про другий етап змін системи охорони здоров'я Фото: Павло Ковтонюк (kmu.gov.ua)

Постанова, яка регулює тарифи за кожного пацієнта, почне діяти з першого липня

Другий етап медичної реформи передбачає підписання медичними закладами договорів з Національною службою здоров’я і перехід їх на принцип "кошти йдуть за пацієнтом". Про деталі другого етапу медреформи розповів заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, передає прес-служба МОЗ.

Зокрема, постанова, яка регулює тарифи (ставку, яку отримає медзаклад на рік за кожного пацієнта), почне діяти з першого липня.

При цьому до медичних закладів є низка вимог, які необхідно виконати перед тим, як укласти договір з Національною службою здоров’я:

  • надання певних сервісних послуг (можливість записуватися на візит до лікаря телефоном);
  • можливість брати всі аналізи, передбачені переліком послуг, на місці;
  • робота з електронною системою охорони здоров’я, можливість укладати електронні договори з боку медичного закладу.

"Якщо ці вимоги дотримані, Національна служба здоров’я підтверджує можливість укладання договору, і заклад переходить на роботу за тарифами, коли за кожного з нас оплачується ставка на рік. Вона складає 370 гривень як базова. Для тих, на кого витрачається більше часу, зусиль, медикаментів та іншого, ставки підвищені", - повідомив Ковтонюк.

За його словами, є підвищувальні коефіцієнти. Найвищий - для дітей до 5 років, оскільки на їхній огляд витрачається більше часу.

Нагадаємо, станом на 25 квітня понад 1,6 млн українців вже підписали договори з лікарями.