ua en ru

У МОЗ розповіли, які ліки будуть включені в програму реімбурсації

У МОЗ розповіли, які ліки будуть включені в програму реімбурсації Фото: медпрепарати в одній з аптек Києва (Владислав Мусієнко, УНІАН)

Це ліки від трьох напрямків захворювань

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) пропонує розширити список ліків, які за програмою "Доступні ліки" пацієнти можуть отримувати безкоштовно або з невеликою доплатою, для трьох напрямків захворювань. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик.

У світі такі програми називають реімбурсацією. Список буде збільшений за рахунок медикаментів для лікування хронічних захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки, депресії і депресивного синдрому, а також препаратів для вагітних.

"Від цих хвороб страждає досить велика кількість українців. Наприклад, згідно з інформацією центру медичної статистики МОЗ, в Україні пацієнтів з хронічними захворюваннями шлунка та дванадцятипалої кишки - близько семи мільйонів осіб, в тому числі близько 850 тисяч з хронічною виразкою шлунка", - повідомив Ілик.

Він зазначив, що прийом ліків, які включать до цього списку, дозволить на стадії, наприклад, хронічного гастриту, не доводити вирішення проблеми до хірургічного втручання.

Нагадаємо, у жовтні у МОЗ повідомили про розширення програми "Доступні ліки" 2018 року. Ці зміни обійдуться бюджету в близько 300 млн гривень.