ua en ru

МОЗ заявило про тортури щодо пацієнтів у Дніпровській психлікарні

МОЗ заявило про тортури щодо пацієнтів у Дніпровській психлікарні Фото: Дніпровська психлікарня (facebook.com/ulanasuprun/)

У Дніпровській психлікарні незаконно утримували іноземців

Незаконне утримання пацієнтів та умови перебування, що мають ознаки приниження гідності та тортур викрила реорганізація Дніпровської психіатричної лікарні. Про це повідомили у прес-службі Міністерства охорони здоров'я України (МОЗ) в четвер, 20 вересня.

Зазначається, що в установі "Українська психіатрична лікарня з суворим наглядом МОЗ України" утримували 6 іноземців, і лише в одному випадку повідомили про це консула відповідної країни, як того вимагає законодавство.

"Також у лікарні досі перебувають 4 пацієнти, щодо яких суд прийняв рішення про переведення ще у червні, липні та серпні. МОЗ України робить необхідні кроки, щоби оперативно виправити цю ситуацію", - додали в прес-службі.

У міністерстві також зазначили, що умови, в яких перебувають пацієнти закладу, принижують гідність і суперечать міжнародним нормативно-правовим актам про права людини.

"До вбиральні пацієнти ходять строго за графіком, у двері туалетів вмонтоване вікно, а на ніч у палатах залишають увімкненим яскраве світло...Станом на ранок 20 вересня, заяви про переведення написали 267 пацієнтів з 655. Переведення розпочнеться найближчим часом", - уточнили у відомстві.

МОЗ заявило про тортури щодо пацієнтів у Дніпровській психлікарні
МОЗ заявило про тортури щодо пацієнтів у Дніпровській психлікарні

Фото: Дніпровська психлікарня (facebook.com/ulanasuprun/)

Додамо, що про початок реорганізації у Дніпровській психіатричній лікарні з суворим наглядом глава міністерства Уляна Супрун повідомила 17 вересня. Наразі процес триває у відповідності до оновлених вимог закону України "Про психіатричну допомогу". Так, пацієнтів з цієї лікарні переведуть у психіатричні лікарні, що розташовані ближче до місця їхнього проживання.

Нагадаємо, ще наприкінці 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман закликав в. о. міністра охорони здоров'я України Уляну Супрун провести кадрову чистку у відомстві.

Додамо, що Міністерство охорони здоров'я України закликає спікера Верховної ради України Андрія Парубія вирішити критичну ситуацію у парламентському комітеті з питань охорони здоров'я. Зокрема, у МОЗ наголосили, що до врегулювання ситуації не братимуть участь у засіданнях комітету.