ua en ru

МОЗ спростило отримання лікарняного для вагітних українок за кордоном

МОЗ спростило отримання лікарняного для вагітних українок за кордоном Фото: МОЗ спростило отримання лікарняного для вагітних українок за кордоном (freepik)
Автор: РБК-Украина

Міністерство охорони здоров’я України спростило процедуру отримання лікарняного для вагітних українок, які були змушені виїхати за кордон через російську агресію.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу МОЗ.

“В першу чергу ці зміни стосуються жінок, які зараз чекають на народження дитини. Починаючи з 30-го тижня вагітності, жінки мають право на формування листка непрацездатності і, як наслідок, отримання відповідних соціальних виплат”, - розповіли в міністерстві.

Для того, щоб отримати такий лікарняний, потрібно:

  1. Зв’язатися з лікарем, який вів або веде вагітність, і заявити про бажання сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність.
  2. Якщо контакт з лікарем був утрачений, можна звернутися до іншого. У такому випадку новому лікарю необхідно надати документ, який підтверджує вагітність та її термін.
  3. Після цього лікар перевірить медичні записи про вагітність в електронній системі охорони здоров’я і створить медичний висновок про тимчасову непрацездатність, що стане підставою для автоматичного лікарняного.