ua en ru

МОЗ: в Україні немає видів комарів-переносників вірусу Зіка

МОЗ: в Україні немає видів комарів-переносників вірусу Зіка Фото: в Україні немає видів комарів-переносників вірусу Зіка

Найближчі до України країни, де встановлена наявність Aedes aegypti та Aedes albopictus, це Грузія, Болгарія, Туреччина та Греція

В Україні немає комарів видів Aedes aegypti та Aedes albopictus, які є переносниками вірусу Зіка. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я (МОЗ) України.

"За даними експертів, фауна України нараховує 32 види кровосисних комарів роду Aedes, проте види Aedes aegypti та Aedes albopictus - відсутні", - йдеться в повідомленні.

У світі налічується більш ніж 1350 видів кровосисних комарів роду Aedes. На сьогодні достовірно відомо про можливість переносу вірусу Зіка комарами Aedes aegypti та Aedes albopictus завдяки їх широкому розповсюдженню та високій чисельності у регіонах з тропічним та субтропічним кліматом.

Дослідження щодо можливості залучення інших видів комарів роду Aedes до передачі збудника у популяції переносників та інфікуванні людини тривають.

Зазначається, що найближчі до України країни, де встановлена наявність Aedes aegypti та Aedes albopictus, це Грузія, Болгарія, Туреччина та Греція.

Хвороба, спричинена вирусом Зіка - арбовірусна інфекція, що передається людині через укуси комарів роду Aedes. Природний резервуар на сьогодні невідомий.

Нагадаємо, Всесвітня організації охорони здоров'я (ВООЗ) прогнозує готовність вакцини від вірусу Зіку для медичних випробувань як мінімум через 18 місяців.