ua en ru

МОЗ: Україна повинна використати європейський досвід по впровадженню наркополітики

Україна повинна використати європейський досвід по впровадженню державної політики у сфері наркотиків, а саме в напрямку лібералізації та полегшення доступу до знеболюючих ліків.

Таку думку висловив міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі в ході публічної дискусії "Розмова про наркополітику / Drugpolicy Talk", яка відбулася в четвер у Києві за участю представника Всесвітньої Комісії з наркополітики, спеціального посла генерального секретаря ООН з питань ВІЛ/СНІД Мішеля Казачкіна.

"У нас кожні шість місяців йдуть активні нападки на кодеіновмісні препарати, які продаються в аптеках, що треба ввести спеціальний облік. Ви знаєте, якщо правоохоронні органи не можуть боротися з наркоманією, це проблема медицини. Я дуже сподіваюся, що прогресивна частина силовиків добре розуміють цю проблему, тому що зараз ситуація гірше нікуди. Якщо ми хочемо в Європу, то ми не повинні бути в цих питаннях, вибачте за слово, дикими", - підкреслив Квіташвілі.

При цьому він підкреслив, що сьогодні в країні катастрофічна ситуація в питаннях доступу до знеболюючих ліків.

"Я не знаю, як пояснити правоохоронним органам, що людина, яка вмирає від болю, від раку, вона ніколи не буде продавати ліки, які цю біль вбивають, комусь іншому", - сказав він в ході заходу.

У свою чергу, спеціальний посол генсекретаря ООН Мішель Казачкін, який також взяв участь у дискусії, наголосив, що цей захід особливо важливий для України, враховуючи майбутню участь української делегації у Спеціальній Сесії Генеральної Асамблеї ООН з наркотиків, яка відбудеться у квітні 2016 року в Сполучених Штатах Америки.