ua en ru

МОЗ не прагне звільнити фармринок від корупції, - фармассоциации

МОЗ не прагне звільнити фармринок від корупції, - фармассоциации

Об'єднання Держслужби лікарських засобів (Держлікслужби) і Державного фармакологічного центру створить монопольний корумпований орган на ринку виробників ліків. Про це на прес-конференції представників фахових вітчизняних та іноземних асоціацій заявив представник Асоціації виробників ліків України (АВЛУ) Анатолій Редер

Редер наголосив на необхідності термінового вирішення нагальних проблем фармацевтичного сектору.

У прес-конференції взяли участь також представник Європейської бізнес асоціації (ЕВА) Кшиштоф Сідлецький, представник Американської торгової палати в Україні (АСС) Борис Даневич, представник Асоціації виробників інноваційних ліків (АПРАД) Володимир Редько, представник Об'єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості (ООРММП) Віктор Чумак, представник пацієнтської організації "Пацієнти" Дмитро Шерембей.

"Почалося все з того, що в останній каденції Міністерства охорони здоров'я (голова Моз Олександр Квіташвілі, перший заступник - Олександра Павленко, - ред.) ряд чиновників виступив з ініціативою об'єднати Державну службу лікарських засобів і Державний фармакологічний центр в єдиний орган. Простий хронологічний аналіз такої ініціативи показує, що кожен раз така ініціатива виникала тоді, коли були спроби максимально корумпувати ринок, максимально створити монопольний корумпований орган на ринку", - сказав він.

Після такої ініціативи, за словами Редера, представники профассоциаций вступили в дискусію з профільним міністерством.

"Зрештою, ми почули довгі пояснення, як це важливо і як це проєвропейськи, що, по суті, не є правдою... Як ми зараз чуємо, цей проект знято з розгляду, однак у нас досі немає впевненості, що завтра він знову не почне обговорюватися і всіляко проштовхуватися", - констатував представник АВЛУ.

Редер також підкреслив, що виробники ліків не бачать прагнень Моз до звільнення фармринку від засилля корупції.

За словами представника АВЛУ, в 2014 р. були зроблені кроки усіма учасниками ринку для того, щоб максимально сприяти дерегуляції ринку, максимально сприяти однаковому прозорому відношенню до всіх учасників і зрештою прийти до прогнозованому системного руху вперед.
"На жаль, ми змушені констатувати, що дії нашого Міністерства охорони здоров'я в деякій мірі нам не зовсім зрозумілі. Нас не чують... Більшість наших пропозицій, більшість наших звернень, на жаль, виявляються без відповіді", - підкреслив Редер.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ГПУ звернулася до Моз з вимогою до 20 березня вжити відповідні заходи щодо запобігання і протидії корупції стосовно першого заступника міністра охорони здоров'я Олександри Павленко.

"Встановлено, що станом на 6 березня цього року, займаючи посаду першого заступника міністра охорони здоров'я України, А. Павленко була зареєстрована як фізична особа - підприємець з основним видом діяльності у сфері права. Крім цього, згідно з Єдиного реєстру адвокатів України, вона має свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, яке, за станом на 6 березня цього року, не було припинено, ні припинено", - констатували в ГПУ.

Зазначимо, раніше громадські антикорупційні організації заявили про вимогу проведення відкритого і публічного конкурсу на посаду голови Державної служби лікарських засобів України.

Раніше повідомлялося, що експерти з ЄС і США низько оцінили діяльність українського Моз