ua en ru

МОЗ планує створити конкуренцію на ринку клітинної терапії

МОЗ планує створити конкуренцію на ринку клітинної терапії Фото: МОЗ створює конкуренцію на ринку клітинної терапії

Постанови Кабміну спрощують вимоги до діяльності банків пуповинної крові.

Міністерство охорони здоров'я України планує створити конкуренцію на внутрішньому ринку клітинної терапії. Про це за підсумками прес-конференції після вступу в силу з 22 квітня 2016 року нових умов медичної практики і діяльності банків пуповинної крові передає прес-служба МОЗ.

Начальник управління ліцензування та якості медичної допомоги МОЗ Ігор Слонецький зазначив, що нові ліцензійні умови визначені постановами Кабміну "Про затвердження ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики" і "Про затвердження ліцензійних умов провадження господарської діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини згідно з переліком, затвердженим Міністерством охорони здоров'я".


Заступник голови Комітету з медичного права Асоціації правників України Марина Слободніченко зазначила, що перше постанова дає можливість відкривати медичну практику фізичних осіб – підприємців, які не мають медичної освіти, але разом з тим надає йому право створювати робочі місця і наймати лікарів за заявленою спеціальністю

Що стосується другого постанови, то вона спрощує вимоги до провадження господарської діяльності банків пуповинної крові.

"На сьогоднішній момент в Україні лише шість ліцензій на цю діяльність. Попередніми нормами отримати ліцензію на такий вид діяльності було практично неможливо. Нова постанова створить конкуренцію на ринку клітинної терапії, що буде стимулювати розвиток галузі, і більше того, ціни на послуги стануть більш доступними для пацієнтів. Для прикладу, ми за соціальний проект завдяки новим клітинним технологіям запобігли ампутації кінцівок для 50-ти бійців АТО і заощадили державі близько 200 млн гривень бюджетних коштів", - додав гендиректор компанії Іlaya Олексій Шершньов

Нагадаємо, Гройсман доручив МОЗ переглянути терміни реєстрації ліків з ЄС та інших країн.