ua en ru

Гройсман доручив МОЗ переглянути терміни реєстрації ліків з ЄС та інших країн

Гройсман доручив МОЗ переглянути терміни реєстрації ліків з ЄС та інших країн Фото: ліки

Кубів пропонує запровадити скорочену процедуру реєстрації ліків

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Міністерству охорони здоров'я України розглянути питання скорочення термінів експертизи та реєстрації ліків, які імпортують із країн Європейського Союзу, США, Канади, Швейцарії, Японії та Австралії, протягом трьох днів. Про це сьогодні в ході засідання Кабміну повідомив перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Перший крок у реформі фармсектору, ми хочемо це зробити на рівні закону, впровадивши скорочену процедуру реєстрації ліків з ЄС, США, Канади, Швейцарії, Японії та Австралії", - сказав він.


За його словами, це призведе до скасування обмежень для ліків, призначених для лікування захворювань, для яких діє скорочена процедура реєстрації.

"Скорочення процедури реєстрації ліків для сильних регуляторних юрисдикцій з 30 до 10 днів, зміни порядку надання адміністративної послуги з реєстрації ліків. Ми хочемо направити цей законопроект до парламенту, це перший крок, робота буде продовжена", - сказав Кубів.

Крім того, Кабмін доручив скоротити термін експертизи лікарських засобів, які здійснює Державний експертний центр Моз до 20 днів.

"Сьогодні Моз, коли отримує заявку, він її тримає сім днів, потім її передають в ДЕЦ, який протягом 210 днів може розглядати цю заявку. Ми говоримо сьогодні про монополіста - єдиний орган, який здійснює експертизу і завіряє документи в дані терміни. Пропонуємо ДЕЦ за согалсованию з МЕРТ і Мін'юстом скоротити цей термін до 20 днів", - сказав Кубів.

"Нові ліцензійні умови імпорту ліків дозволять лібералізувати доступ на ринок для нових дистриб'юторів", - підсумував віце-прем'єр.

Нагадаємо, раніше Гройсман назвав одним з першочергових завдань нового складу Кабінету міністрів дерегуляцію ринку ліків.