ua en ru

МОЗ сподівається, що ВР ухвалить закон про навчання робітничих колективів надання невідкладної меддопомоги

Міністерство охорони здоров'я України сподівається, що після літніх канікул Верховна Рада прийме закон, відповідно до якого в кожному робочому колективі кожен двадцятий буде навчатися наданню невідкладної медичної допомоги. Про це на брифінгу заявив директор Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ Володимир Юрченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми сподіваємося, що з початку роботи сесії ВР, підготовлений вже закон про поглиблення роботи в державі про обов'язкове навчання колективів (надання невідкладної медичної допомоги) буде прийнятий і ця робота буде ще більш поглиблена, що вона буде такою, як у Німеччині, Австралії, Канаді, Арабських Еміратах. Там одна людина, що вміє надавати медичну допомогу, припадає на 20 членів працюючого колективу", - сказав Юрченко.

Він також повідомив, що 90% центрів, які у своїй структурі мають навчально-тренувальні відділи забезпечені необхідним навчальним обладнанням.

"Це манекени, які необхідні для тренування лікарів, фельдшерів, медсестер і не медиків за вмінням проведення серцево-легеневої реанімації потерпілого", - сказав директор Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, додавши: "За 6 місяців нами по Україні навчено 8,5 тис людей. З них - 648 лікарів, які пройшли тренінг, більше 2 тис. фельдшерів, 680 медсестер, 2 тис. водіїв і 2 тис. 900 немедичних працівників".

Читайте також: МОЗ створить в 6 регіонах України оперативно-диспетчерські служби

Юрченко відзначив також, що вперше таке навчання пройшли не медичні працівники, а працівники тих офісів і установ, де керівник прийняв рішення про те, щоб хтось з працюючих міг надати необхідну медичну допомогу в разі екстреної необхідності.