ua en ru

В Мін’юсті занепокоєні виходом на волю небезпечних злочинців по "закону Савченко"

В Мін’юсті занепокоєні виходом на волю небезпечних злочинців по "закону Савченко" Фото: Наталія Севостьянова розповіла, що відбувається у пенітенціарній системі у зв’язку із "законом Савченко"

Щоб цьому запобігти, в Україні створюється система пробації

Завдяки "закону Савченко" на волю виходять серйозні злочинці, які через кілька днів після звільнення скоюють повторні злочини і аби цього уникнути необхідно створити ефективну систему пробації. Про це заявила перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова в ефірі "5 каналу".

"У нас в Україні з прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу в 2012 році дуже гуманізувалося кримінально-процесуальне законодавство", - зазначила заступник міністра.


Вона повідомила, що на момент ухвалення нового КПК у в'язницях перебувало близько 140 тис. ув'язнених, до початку реформи пенітенціарної системи їх кількість була вже 70 тис., після ухвалення "закону Савченко", ця цифра знизилася до 65 тис. ув’язнених.

Севостьянова зауважила, що відповідно до цього закону, на волю виходять серйозні злочинці, що є великим ризиком, адже система не була побудована для того, щоб ресоціалізувати людину.

"Всі ті, хто мали дуже незначні і не тяжкі злочини, вони вже й так виходять за УДЗ, за допомогою інших інструментів. А зараз у нас скорочуються завдяки "закону Савченко" строки для дуже серйозних злочинців. І це є дуже великий ризик, тому що, на жаль, наша радянська система не була побудована для того, щоб ресоціалізувати людину. І більшість цих ув'язнених, які вже по 20 років провели в колоніях за декілька рецидивів, вони не розуміють, що робити на волі. І більшість із них скоїть повторний злочин через день-два, коли вони виходять", - розповіла заступник глави Мін’юсту.

Севостьянова також повідомила, що наразі створюється система пробації, щоб цьому запобігти.

Так званий закон Савченко полягає в тому, що суди зобов'язані враховувати засудженим кожен день, проведений у слідчих ізоляторах, як два дня відбування покарання.

Нагадаємо, генеральний прокурор України Юрій Луценко виступає проти скасування "закону Савченко", але за його зміну.