ua en ru

Луценко виступив за зміну "закону Савченко"

Луценко виступив за зміну "закону Савченко" Фото: Юрій Луценко

Генпрокурор вважає, що закон потрібно змінити

Генеральний прокурор України Юрій Луценко виступив проти скасування "закону Савченко", але за його зміна. Про це він заявив в ефірі ток-шоу "Право на владу" на каналі "1+1".

Зазначимо, суть закону Савченко полягає в тому, що суди зобов'язані враховувати засудженим кожен день, проведений у слідчих ізоляторах, як два дня відбуття покарання. Згідно з супровідними документами, закон покликаний "відновити права осіб, засуджених до позбавлення волі, права яких були значно обмежені під час утримання під вартою, і сприяти зменшенню строків тримання у слідчих ізоляторах громадян, які перебувають під слідством і судом".


"Я знаю, що існує багато критики. Але хочу вам сказати, як людина, яка знає цю проблему зсередини: перебування в наших СІЗО дійсно катування. Відтепер скасовується система "рік за два" в камері і скасовується умовно-добровільне звільнення після двох третин, як правило, умовного терміну", - заявив Луценко.

Однак Генпрокурор вважає, що "закон Савченко" потрібно змінити.

"Я особисто як людина виступаю за те, щоб ця норма" рік за два" не поширювалась на тих, хто повторно скоїв злочин-рецидив і тих, хто вчинив особливо тяжкий злочин проти особистості, тобто зґвалтування, умисне вбивство і т. д.", - додав Генпрокурор.

Також він повідомив, що підписав рішення про передачу справ, в яких фігурує екс-президент Леонід Кучма в Національне антикорупційне бюро.

"Те, що Кучма зараз робить в Мінську заслуговує поваги. Прощення не дає ніхто, крім Господа Бога. В даному випадку ніхто не заперечує, що він може відповідати за свої дії або бездіяльність. Так що в нашій країні недоторканних немає. В нашій країні всі рівні перед законом", - сказав Луценко.

Нагадаємо, Юрій Луценко пообіцяв "приділити достатньо уваги" місту Харкову та меру Геннадію Кернесу.