ua en ru

Мін'юст: З 11 січня апостиль на документах про реєстрацію актів цивільного стану проставлятиметься протягом одного дня.

З 11 січня 2010 р. апостиль на документах про реєстрацію актів цивільного стану - свідоцтвах про шлюб, розлучення, народження чи смерть - проставлятиметься протягом одного робочого дня. Відповідний наказ підписав міністр юстиції України Микола Оніщук, повідомляє прес-служба відомства. Згідно з наказом, термін розгляду документів про реєстрацію актів цивільного стану, поданих будь-якою особою до відділу Мін'юсту, що проставляє апостиль, - один робочий день.

У виняткових випадках (хвороба, звільнення, довготривала відпустка працівників відділу проставлення апостилю) термін розгляду документів про реєстрацію актів цивільного стану може бути збільшено до трьох робочих днів.

Раніше термін розгляду документів, поданих для проставляння апостилю не безпосередньо, а через третіх осіб, дорівнював п'яти робочим дням.

Апостиль - спеціальний штамп, що легалізує за кордоном офіційні документи, засвідчуючи справжність підпису особи під документом і автентичність відбитку печатки або штампа, яким скріплено відповідний документ.

Нагадаємо, 10 січня 2002 р. Україна приєдналася до Конвенції 1961 р., що скасовує вимогу консульської легалізації іноземних офіційних документів. Конвенція набула чинності для України 22 грудня 2003 р. Після цього єдиною формальною вимогою для легалізації офіційних документів у стосунках України з державами - учасницями цієї Конвенції є наявність апостилю.