ua en ru

Мін'юст України відзначає відсутність фактів порушення українським рибалкою законів РФ

Міністр юстиції України Олена Лукаш звернулася з листом до Міністра юстиції Російської Федерації Олександру Коновалову з проханням вирішити питання з приводу українського рибалки Олександра Федоровича, який був затриманий російськими прикордонниками в акваторії Азовського моря. Про це повідомляє прес-служба Мін'юсту України.

"За інформацією, яку має Міністерство юстиції України, 21 липня 2013 Слідчим відділом Прикордонного управління по Краснодарському краю щодо громадянина України А.М.Федоровіча порушено кримінальну справу за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 256 КК РФ ( незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів). Одним з основних умов залучення до кримінальної відповідальності є вчинення злочину на території держави, яка притягається до кримінальної відповідальності", - йдеться в листі.

Однак, відповідно до договорів між Україною і Росією, Азовське море і Керченська протока історично є внутрішніми водами України і РФ і відносяться до внутрішніх вод України і РФ. При цьому вищевказані міжнародні договори не містять положень, що закріплюють зони відповідальності та контролю ні за одним з прибережних держав - України або Російської Федерації. Також між сторонами немає угоди про делімітацію морського кордону Азовського моря.

У листі наголошується, що "виключна економічна зона і континентальний шельф Російської Федерації в Азовському морі також не визначені, оскільки відсутні українсько-російські договору про розмежування сфери економічного впливу України і Росії в Азовському морі".

"Інцидент слід розглядати як такий, що виник не в межах територіального моря Російської Федерації і адміністративних меж прикордонного контролю РФ, тобто не на території Російської Федерації. І, як наслідок, факти скоєння кримінально-караного діяння на території Російської Федерації відсутні", - наголошується в листі.

Нагадаємо, раніше МЗС України заявив, що вважає за необхідне повернення українського моряка на батьківщину, враховуючи недоведеність його вини.