ua en ru

МЗС вважає за необхідне повернення українського моряка на батьківщину, враховуючи недоведеність його провини

Міністерство закордонних справ України (МЗС) вважає за необхідне повернення українського моряка Олександра Федоровича, який 17 липня постраждала під час інциденту в Азовському морі, на батьківщину, враховуючи недоведеність його вини. Про це повідомляє прес-служба МЗС.

У рамках заходів дипломатичного реагування на розвиток ситуації навколо Федоровича 8 серпня в МЗС був запрошений Тимчасовий повірений у справах РФ в Україні Андрій Воробйов.

Російській стороні було відзначено необхідність невідкладного надання Федоровичу можливості повернутися на батьківщину, враховуючи недоведеність його вини у вчиненні протиправних дій з незаконного вилову водних біологічних ресурсів.

У цьому зв'язку увагу російського дипломата було залучено до показань потерпілого українського про відсутність на борту судна будь-яких речових доказів здійснення зазначеної діяльності і, відповідно, безпідставність висунутих проти нього звинувачень.

Крім того, особливий акцент було зроблено на заявленій раніше позиції української сторони про проведення спільного об'єктивного розслідування інциденту з урахуванням усіх наявних обставин, в т.ч. та чинної двосторонньої договірно-правової бази, якою визначено нинішній статус Азовського моря.

У відповідь Воробйов раз висловив співчуття у зв'язку з інцидентом і запевнив у невідкладному доведенні змісту цієї зустрічі до керівництва МЗС РФ з метою прийняття необхідних рішень.

Нагадаємо, раніше в МЗС заявили, що вимагали від Росії видати Федоровича з самого початку інциденту в Азовському морі.