ua en ru

Мін'юст України оприлюднив законопроект "Про Концепцію державної міграційної політики"

Міністерство юстиції України оприлюднило проект закону України "Про Концепцію державної міграційної політики", розробленого на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБОУ) від 15 червня 2007 р. "Про напрями державної міграційної політики України та невідкладні заходи щодо підвищення її ефективності". Про це повідомляє прес-служб Мін'юсту.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що через відсутність концептуального визначення державної міграційної політики неможливо ефективно протидіяти незаконній міграції, загостренню демографічної кризи, відпливу за межі території України її працівників інтелектуальної сфери та висококваліфікованої частини працездатного населення.

Норми Концепції державної міграційної політики, у разі прийняття відповідного закону, слугуватимуть певною "дорожньою картою" діяльності державних органів, зокрема, при розробленні та прийнятті проектів законів та інших нормативно-правових актів.

Мін'юст пропонує передбачити у законопроекті, що фінансування діяльності з реалізації державної міграційної політики здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів міжнародної технічної допомоги, а також інших джерел - добровільних внесків підприємств, установ та організацій, громадян та їх об'єднань.

Норми Концепції державної міграційної політики, у разі прийняття відповідного закону, не матимуть прямої дії (а, отже, й не вимагатимуть фінансування).