ua en ru

Мін’юст реформує сферу електронних довірчих послуг з урахуванням досвіду ЄС

Мін’юст реформує сферу електронних довірчих послуг з урахуванням досвіду ЄС Фото: ілюстративне фото (РБК-Україна)

Ведеться робота над впровадженням альтернативного методу електронної ідентифікації Mobile ID

Міністерство юстиції України реформує сферу електронних довірчих послуг з урахуванням досвіду Європейського Союзу (ЄС). Про це повідомляє Урядовий портал.

"Мін’юст продовжує роботу над реалізацією технічної частини Закону України "Про електронні довірчі послуги". До співпраці будуть залучати і міжнародних експертів, які консультуватимуть українських спеціалістів", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, закон спрямований на реформування національної нормативної бази у сфері електронного цифрового підпису шляхом імплементації законодавства Європейського Союзу, розбудову єдиного простору довіри на основі системи електронних довірчих послуг.

"Закон означає, що кожен зі свого мобільного телефону може зареєструвати компанію, підписати будь-який договір, направити відповідний запит. Фактично вся активна діяльність малого та середнього бізнесу може відбуватися в комунікації з державними органами за допомогою смартфона", - сказав мінстр юстиції Петренко.

Як зазначається, сьогодні отримати електронний цифровий підпис можна в одному з двадцяти чотирьох акредитованих центрів сертифікації ключів. Станом на середину 2018 року близько 9 мільйонів фізичних осіб та представників юридичних осіб вже його мають.

У цьому напрямку також активно ведеться робота над впровадженням альтернативного методу електронної ідентифікації Mobile ID. Ідеться про функціонування систем автентифікації та електронного цифрового підпису з використанням телефона.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що станом на 22 квітня 2018 року мобільні групи з ліквідації заборгованостей при Міністерстві юстиції України стягнули майже 39 млн гривень боргів по зарплаті.