ua en ru

Мінюст працює над змінами до закону про захист персональних даних, - Бродський

Робоча група Міністерства юстиції працює над змінами до закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порушення законодавства про захист персональних даних". Про це на своїй сторінці в Facebook повідомляє глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський.

"Зараз група Мінюсту розробляє зміни в закон. За основу взяли польське законодавство, засноване на європейських нормах. Ми ж кидаємося, як завжди, між Європою і Росією", - пише Бродський.

Крім того, він говорить: "Одна з основних задумок закону, який вступив в дію, полягала в превентивному контролі баз даних. Тобто не дати можливість кустарним ділкам так званого директ-маркетингу купувати інформацію про клієнтів, щоб потім "впарювати" вам товари і послуги, про які ви не просили. Принаймні, такі були цілі. Так це працює в Європі відповідно до директиви ЄС і Конвенції про захист особи у зв'язку з автоматичною обробкою даних. Такою була вимога Європи до України. Але в європейських документах немає ні слова про санкції, а низка положень нашого закону не витримує критики з погляду їх практичної реалізації. Крім того, як це буває, в закон потрапило декілька корупційних норм. У ньому, перш за все, немає чіткого визначення, що таке база даних. А, значить, незрозуміло, що і як потрібно захищати".