ua en ru

Мін'юст розпочав переговори про повернення Сенцова і ще трьох політв'язнів в Україну

Мін'юст розпочав переговори про повернення Сенцова і ще трьох політв'язнів в Україну Фото: Мін'юст розпочав переговори про повернення Сенцова і ще трьох політв'язнів

Переговори також ведуться по Олександру Кольченку, Геннадію Афанасьєву та Юрію Солошенку

Міністерство юстиції України розпочало переговори про повернення до України чотирьох українських політв'язнів з РФ - Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка, передає ТСН.

Заступник міністра юстиції Сергій Пєтухов повідомив, що бранці погодилися пройти юридичну процедуру передачі засуджених осіб з Росії в Україну, яка може затягнутися до року.


За словами Пєтухова, така процедура передбачена європейській конвенцією.

"Ми отримали першу відповідь від РФ про те, що вони прийняли нашу заяву до розгляду, що вони перевіряють всі обставини справи і дадуть нам відповідь, як тільки будуть мати певні дані. Ми просили прискорити їх розгляд цих справ", - повідомив Пєтухов.

Згідно з процедурою, незаконно засуджені українці погоджуються з вердиктом російських суддів. Хоча про визнання ними провини мова не йде.

"Питання про визнання вини Кольченко або Сенцова немає. Провину визнавати ніхто не буде ніколи. Цього від них не вимагають. Навіщо вони повинні втручатися у процедуру, що має відбутися у відношенні них між двома державами. Дві сторони домовляються щодо фізичної особи. Фізична особа можуть тільки запитати, згідно воно і всі - на те, щоб його передали", - заявив адвокат Сенцова і Кольченка Дмитро Дінзе.

Нагадаємо, 10 березня Мін'юст України звернувся до Росії з вимогою повернути в Україну засуджених в РФ чотирьох українців: Олега Сенцова, Юрія Солошенко, Олександра Кольченко і Геннадія Афанасьєва.