ua en ru

Мінвуглепром пропонує підвищити на 23,4% середньорічну ціну 1 т енергетичного вугілля - до 676,4 грн

Мінвуглепром пропонує збільшити середньорічну ціну 1 т енергетичного вугілля поставляється на електростанції на рівні 676,4 грн (без ПДВ), тобто підвищити її на 23,4%. Про це повідомив міністр вугільної промисловості Юрій Ященко на засіданні розширеної колегії відомства, передає кореспондент РБК-Україна.
"При тому рівні держпідтримки на собівартість, галузь все одно відстає незбалансовано, і для того, щоб її збалансувати, потрібно підняти ціни на 25%, наприклад, але ми цього не ініціювали і з бюджету 2011 р. ще працюємо. І прогнозного балансу у нас ще немає", - заявив міністр.
Крім того, для зменшення витрат бюджету та економічного збалансування вуглевидобувних підприємств. Ціна без ПДВ повинна встановлюватися не нижче ніж 1170 грн/т на енергетичне вугілля і 1560 грн/т на вугілля коксівне.
Експерти також говорили про глибокі цінові диспропорції між цінами на вугільну продукцію і цінами на гірничошахтне обладнання, промислові послуги та електроенергію. Так, в поточному році, порівняно з 2008 р., оптова ціна, порівняно з 1 т вугільної продукції, зросла на 24,6%, при цьому зростання цін на електроенергію становило 68%. Для виправлення ситуації необхідно проводити роботу для зниження вхідних цін.
Мінвуглепром пропонує розробити методи ринкового регулювання вхідних цін, у тому числі за рахунок міжгалузевої кооперації.
"Проблема ще й у тому, що є т.зв. "вхідні ціни", і вони ростуть випереджальними темпами по відношенню з цінами на вугілля. Ми не встигаємо відпрацьовувати. Це не тільки електроенергія, але і вартість гірничошахтного устаткування. Це ускладнює нам планування. А.Клюєв дав завдання запросити суміжні міністерства, і в мене до Мінекономіки є пропозиція .. може нам все-таки в базових галузях налагодити міжгалузеву кооперацію, так як ми підвищуємо ціну на вугілля - підвищується ціна на електроенергію для нас же, і ми не встигаємо за своїм хвостом ганятися ", - підкреслив Ю.Ященко.