ua en ru

Мінвуглепром планує в 2011 р. залучити інвестиції на 63 шахти, - Ю.Ященко

Міністерство вугільної промисловості України планує в 2011 р. залучити інвестиції на 63 шахти. Про це заявив міністр вугільної промисловості Юрій Ященко на розширеному засіданні колегії Мінвуглепрому, передає кореспондент РБК-Україна.

"Є перша черга шахт. Це ті, які знаходяться в найбільшому підйомі. А скільки там всього буде, це залежить від того, скільки інвестицій ми залучимо", - заявив Ю.Ященко і додав: "Ми майже домовилися з банком ВТБ - він дає 1 млрд грн на 3 роки. І зараз ще розмовляємо з "Укрексімбанком" про 1 млрд грн теж на 3 роки. Про китайський банк розвитку, ви чули, - там мова йде про те, що вони можуть давати 1 млрд дол. на рік " .
За його словами, першим завданням Мінвуглепром ставить реконструкцію і відродження тих шахт, які мають запас і потенціал. А ті, що свої запаси відпрацювали, потрапляють під реконструкцію.
Ю.Ященко відзначив, що на сьогодні Міністерством вже проведені відповідні процедури із закупівлі гірничошахтного обладнання і підписані лізингові угоди з чотирма підприємствами на загальну суму понад 1 млрд грн. Також на даний момент Мінвуглепрому вдалося досягти домовленостей щодо надання кредитних коштів від Ощадбанку Росії на 300 млн грн і Промінвестбанку на 160 млн грн.
Що стосується залучення інвестицій через державно-приватне партнерство, Ю.Ященко відзначив, що вже підписані договори між компанією ДТЕК і державними підприємствами "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит" на загальну суму 520 млн грн. За словами міністра, разом з тим, для залучення інвестицій на основі державно-приватного партнерства необхідно затвердження проекту постанови Кабміну України "Про особливості державно-приватного партнерства у вугільній галузі". Відповідний проект рішення Мінулепромом був підготовлений, але через неузгодженість між Міністерством економіки та Держінвестицією, затвердження цього проекту постанови постійно відкладається.