ua en ru

Мінтрансзв'язку затвердило методику розрахунку тарифів на послуги пасажирського автотранспорту.

Міністерство транспорту та зв'язку України затвердило методику розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту. Відповідний наказ від 27 листопада 2009 р. №1146/17162 опублікований на офіційному сайті Верховної Ради України.

Згідно з документом, розрахунок тарифів на автобусних маршрутах загального користування та автобусних маршрутах спеціальних перевезень здійснюється відповідно до запланованих на рік обсягів транспортної роботи, характерних для даного виду перевезень перевізника в регіоні, та кількості перевезених пасажирів з використанням економічно обґрунтованих планових витрат.

Тарифи на послуги з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування, які здійснюються у звичайному режимі руху, розраховуються за формулою (грн/пас.): планова річна собівартість послуг підсумовується з плановим річним прибутком від надання послуг, з цієї суми віднімаються планові річні чисті доходи від інших видів діяльності, пов'язаних із наданням послуг, і ділиться на запланований річний обсяг перевезень пасажирів.

Тарифи на 1 км проїзду в таксі розраховуються за формулою: планова собівартість 1 км пробігу таксі підсумовується з плановим прибутком на 1 км пробігу таксі, і ця сума ділиться на плановий коефіцієнт платного пробігу таксі (приймається у розмірі: 0,8 - для міст з населенням понад 1 млн жителів; 0,75 - для міст з населенням від 500 тис. до 1 млн жителів; 0,7 - для міст з населенням до 500 тис. жителів).