ua en ru

Мінтрансзв'язку: В Україні найближчим часом почнуть діяти нові правила сертифікації транспортних авіакомпаній

Найближчим часом в Україні почнуть діяти нові правила сертифікації транспортних авіакомпаній. Міністерство транспорту та зв'язку України наказом № 430 від 5 липня 2010 р. затвердило правила сертифікації експлуатантів, що здійснюють експлуатацію цивільних повітряних суден (літаків) з метою виконання комерційних транспортних перевезень згідно з вимогами OPS 1, які було зареєстровано у Міністерстві юстиції України 27 липня 2010 р. за № 558/17853, повідомляє прес-служба відомства.

Таким чином, після офіційного опублікування наказу та введення в дію нових правил, сертифікація авіакомпаній, що виконують комерційні транспортні перевезення буде здійснюватися виключно за новими правилами відповідно до загальноєвропейських вимог OPS 1.

Проведення сертифікації відповідно до нових вимог дасть змогу українським перевізникам, що виконують перевезення пасажирів та вантажів конкурувати з європейськими та підвищити рівень безпеки польотів.

Згідно з новими правилами, Державіаадміністрація та експлуатант є відповідальними за безпечне здійснення польотів.

Експлуатант, у свою чергу, несе відповідальність за забезпечення безпеки польотів, авіаційної безпеки та дотримання правил та нормативно-правових документів, що регулюють його діяльність.

Також нові правила передбачають закріплення за кожною авіакомпанією відповідального за сертифікацію інспектора, який організовує проведення роз'яснювальної роботи і подальший процес сертифікації та нагляду за діяльністю експлуатанта. Перевірка виконується згідно з програмою, що затверджується наказом Державіаадміністрації окремо для кожного експлуатанта.

Згідно з новими правилами, інспектор має право призупиняти виліт літака до усунення критичних недоліків, які впливають на безпеку польотів.