ua en ru

Мінтрансзв'язку має намір створити єдину інспекцію з питань нагляду за безпекою на транспорті

Міністерство транспорту та зв'язку України має намір створити єдину інспекцію з питань нагляду за безпекою на транспорті.

Як повідомляє прес-служба Мінтрансзв'язку, міністерство розробило та виносить на громадське обговорення проект постанови Кабінету міністрів України «Про питання організації державного нагляду (контролю) за безпекою на транспорті», згідно з якою контролем за безпекою на транспорті займатиметься один орган - Українська інспекція з питань нагляду за безпекою на транспорті (Укртрансінспекція).

Відповідно до проекту, Укртрансінспекція є урядовим органом, що діє у складі Мінтрансзв'язку і підпорядковується йому.

Укртрансінспекція здійснюватиме державний нагляд за дотриманням вимог законодавства, норм та стандартів у сфері транспорту, зокрема, щодо забезпечення безпеки перевезень юридичними та фізичними особами, підприємствами, установами та організаціями. Вона також контролюватиме додержання вітчизняними та іноземними перевізниками норм міжнародних конвенцій і договорів про міжнародне транспортне сполучення.

Урядовий орган матиме право проводити технічні розслідування транспортних подій, здійснюватиме аналіз причин, через які вони сталися, вестиме облік таких подій і вироблятиме заходи для запобігання їх повторенню.

Крім того, Укртрансінспекція здійснюватиме нагляд за сертифікацією у сфері транспорту, погоджуватиме проекти технічних умов і регламентів, норм, стандартів на транспортні засоби, рухомий склад, проекти будівництва нових та реконструкції існуючих об'єктів транспортної інфраструктури, а також нормативно - правових актів з питань безпеки транспорту тощо.

Передбачається, що Українська інспекція з питань нагляду (контролю) за безпекою на транспорті виступить правонаступником Головної державної інспекції на автомобільному транспорті та Головної державної інспекції України з безпеки судноплавства, які будуть ліквідовані.

Міністерство фінансів, у свою чергу, має передбачити фінансування для утримання Української інспекції з питань нагляду (контролю) за безпекою на транспорті за рахунок загального фонду державного бюджету окремим рядком.